Festival Baroko 2015 naplní díla olomouckých skladatelů 18. století

Repro: Žurnál UP
neděle 24. května 2015, 09:25 - Text: Milada Hronová

Oratorium o Svatém Janu Nepomuckém, skladatele a kapelníka olomoucké katedrály svatého Václava Antonína Neumanna, otevře zkraje června osmnáctý ročník festivalu staré hudby Baroko 2015. Dílo téměř neznámého skladatele zazní v novodobé premiéře ve Slavnostním sále Arcibiskupského paláce v podání hudebního seskupení Musica Figuralis.

Festival se zaměřuje na interpretaci hudby 17. a 18. století s použitím dobových nástrojů. Jeho dramaturgie klade důraz na uvádění novodobých premiér barokních skladeb vzniklých v Olomouci nebo v její bezprostřední blízkosti. Letošní dramaturgie nabídne koncerty ve třech termínech a na třech místech. Kromě Slavnostního sálu Arcibiskupského paláce se hudební lahůdky skladatelů olomouckého regionu rozezvučí také ve Freskovém sále Divadla na cucky a v prostorách Husova sboru. 

Hudebníci katedrály a hudba piaristů

První dva koncerty jsou zaměřené výhradně na olomoucké kapelníky katedrály svatého Václava v Olomouci. Třetí koncert, nazvaný Hudba piaristických skladatelů IV představí skladatele, kteří působili v Bílé Vodě. „Tito téměř zapomenutí autoři nabídnou posluchačům kvalitní hudební zážitky,“ uvedl za dramaturgii festivalu Tomáš Hanzlík z katedry hudební výchovy.

Prvním večerem provede posluchače hudební těleso, zaměřené na stylovou interpretaci hudby zejména druhé poloviny 18. století. Soubor Musica Figuralis, v jehož podání Oratorium sancti Joannis Nepomuceni zazní, založil téměř před dvaceti lety a dodnes jej i vede dirigent, cembalista a varhaník Marek Čermák. Těleso představuje díla od komorní instrumentální tvorby, přes skladby symfonické, až po velké chrámové vokálně-instrumentální kompozice.

Zapomenutý velikán

O životě Antonína Neumanna, kapelníka olomoucké katedrály mnoho nevíme, ale nejnovější výzkumy ukazují, že Neumann musel mít jako proslulý skladatel významné místo na území dnešního Rakouska a Bavorska. Svědčí o tom značné množství dochovaných skladeb v Rakousku, mnohdy ve větším počtu než na Moravě, Slovensku a Polsku z doby kolem roku 1750. V benediktinském klášteře v Lambachu je mimo jiné dochováno i 25 jeho symfonií pro nejrůznější orchestrální obsazení. Do služeb olomoucké kapituly Nemannn vstoupil v roce 1769.

„Začíná se nám z archivů postupně vynořovat nesmírně zajímavé a expresivní dílo, jehož charakteristickým znakem je výrazná melodická nápaditost, harmoničnost, pestré a po formální stránce až avantgardní zpracování. Oratorium o svatém Janu Nepomuckém je reprezentativní kompozice, která o nezachovalých hudebnědramatických dílech dává posluchači jasnou představu,“ doplnil Hanzlík.

Druhý večer festivalu se v novodobé premiéře zastaví u Olomouckých symfonií autorů Josefa Puschmanna a Antonína Neumanna v podání hudebního tělesa Czech Ensemble Baroque, v třetím barokním večeru pak v koncertu Hudba piaristických skladatelů IV zazní díla Antonína Brossmanna, Václava Kalouse a Lamberta Schramma v podání Ensemble Damian.

Festival Baroko 2015 se uskutenčí od 4. do 27. června. Více k programu ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.