Dvě stě studentů pedagogické fakulty diskutovalo o praxi s učiteli

Laudonův sál Pevnosti poznání zaplnili studenti pedagogické fakulty
Foto: Jitka Musilová
čtvrtek 14. dubna 2016, 07:05 - Text: Milada Hronová

Čtveřice mladých učitelů přiblížila téměř dvě stě posluchačům pedagogické fakulty praxi pedagoga. V Laudonově sále Pevnosti poznání se tak při besedě Začínající učitel: První kroky potkali studenti s těmi, kteří už před katedrou stojí.

“Připadal jsem si jako elitní voják, kterého cvičili ve výcvikovém středisku jak se plazit, složit a rozložit M16 a skákat padákem. Pak jsem zjistil, že mě vysadili ve Vietnamu jen v trenkách a se lžící v ruce,“ popsal své první dojmy z výuky Martin Zapletal, učitel Reálného gymnázia a Základní školy v Prostějově. Nejen on, ale i jeho tři kolegové Jan Melichárek ze Základní školy a Mateřské školy Přemyslovo náměstí 1 v Brně a Barbora Pažická společně s Josefem Šnevajsem ze základní školy Jana Amose Komenského vzbudili v Pevnosti poznání pozornost studentů svými osobitými příběhy ze začátků kariéry. Posluchači učitelství pak ocenili i jejich ochotou otevřeně odpovídat na dotazy.

Besedu zorganizoval spolek studentů Pedagogické fakulty Univerzity Palackého Otevřeno Olomouc s cílem poukázat na celorepublikovou iniciativu, která podporuje pedagogy.

„Byl o ni mezi studenty obrovský zájem, proto jsme ji i z UPointu přesunuli do Pevnosti poznání. Učitelé nám přiblížili, jaké bylo hledání práce, jak vnímali rozdíly mezi teorií a praxí. Poradili nám jak pracovat například s třídou, která tak zvaně zlobí. Podělili se s námi o tipy na získání a udržení autority. Debatovali jsme i o organizaci práce, o práci s hlasem, o tom, co jim studium pedagogické fakulty dalo,“ shrnula besedu Hana Kuzníková, studentka speciální pedagogiky-dramaterapie a zároveň předsedkyně pořádajícího spolku Otevřeno Olomouc. Dodala, že spolek už nyní připravuje workshop, v němž budou studenti pedagogické fakulty navzájem diskutovat o svých zkušenostech se studiem.

„Během tohoto setkání, které se uskuteční 26. dubna, budeme mluvit také o činnosti iniciativy Otevřeno. Do konce semestru pak připravíme ještě jednu besedu, a to ve spolupráci s projektem E-bezpečí,“ dodala Hana Kuzníková.

Celorepubliková Iniciativa Otevřeno je veřejně prospěšný projekt, inspirovaný prohlášením reformátora Martina Luthera. V březnu se představila vyvěšením jedenadvaceti idejí pro vzdělávání v 21. století na dveře tří největších pedagogických fakult v České republice. Vedle dveří Univerzity Karlovy v Praze, Masarykovy univerzity v Brně tak učinila i v prostorách Pedagogické fakulty Univerzity Palackého. Projekt aktuálně sdružuje studenty pěti českých univerzit. Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.