Dobrovolníci přispěli 3D portréty k antropologickému výzkumu

Foto: Milada Hronová
úterý 12. února 2013, 14:38 - Text: Milada Hronová

Zhruba osm desítek dobrovolníků dnes souhlasilo s tím, aby doktorandi z Masarykovy univerzity v Brně nasnímali v Konviktu v ateliéru kresby jejich obličej novým scannerem Vectra. Snímky poslouží antropologickému výzkumu. 

„Doposud jsme tvář zachycovali statickým fotografickým přístrojem, kde není potřebná hloubka. Nyní získáváme 3D data pomocí obličejového scanneru. Tvář máme tedy v prostoru, což je důležité například pro soudobé antropologické zkoumání podobnosti dětí a rodičů,“ řekl Vilém Švec z Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, který externě přednáší rovněž na Univerzitě Palackého.

Doktorandi brněnského ústavu se chystají nasbíraná data využít v několika svých pracích, ale i v pracích studentů bakalářských nebo magisterských studií. „Naší snahou je, aby data byla využita v několika projektech najednou,“ dodal Švec.

Modely a data mohou nyní využít ke sledování tvaru, variability a velikosti obličeje člověka. „Zkoumá se například, jak se liší muži a ženy, tedy sexuální dimorfismus. Výzkum se ale může zaměřit i například na to, jak se mění tvar obličeje s věkem nebo v závislosti na místě narození,“ vysvětlila Zuzana Kotulánová, studentka antropologie v doktorském programu.

Data sbírají doktorandi už jeden rok. V tuto chvíli mají k dispozici 400 snímků dospělých jedinců a asi 250 dětí. Po Brně a Olomouci se s testovacím přístrojem přesunou do Prahy.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.