Díky jedinému studentovi darovali lidé stovky hraček

Nejvíce dárků pro potřebné děti se sešlo v dětské herně Mraveniště v ulici U botanické zahrady.
Fotogalerie: Velena Mazochová
neděle 20. července 2014, 11:05 - Text: Velena Mazochová

S ojedinělým ohlasem se setkala osobní iniciativa studenta pedagogické fakulty Kryštofa Pokorného, který zorganizoval charitativní sbírku hraček pro olomoucké děti. Odezva dárců prodloužila uzávěrku až do konce července.

Plyšová zvířata, autíčka, panenky, zábavné hry, dětské knihy a autosedačky nebo kočárky se během necelého měsíce nahromadily na třech sběrných místech v Olomouci. „Ozvala se řada lidí, kteří se chtěli zapojit, ale jsou na dovolené nebo se o sbírce dověděli pozdě,“ vysvětil Pokorný. Pro příjem hraček zůstává proto do konce měsíce otevřena dětská herna Mraveniště v ulici U Botanické zahrady, vždy od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin.

Sbírka s mottem Daruj radost, daruj hračky, které mají srdce! podle Pokorného přesáhla hranice Olomouce. Obsahuje například dárky ze severu Čech nebo jižní Moravy. „Vesměs jde o zachovalé a funkční věci, někdy i zcela nové, které lidé přinesou rovnou z obchodu,“ dodal.

Výzva oslovila také pedagogy některých základních škol. „V září možná na některých z nich proběhnou další interní sbírky, jejichž výtěžek se pak přesune do centrálního úložiště v mateřské škole v Blanické ulici,“ doplnil Pokorný.

Osobní iniciativou chtěl Pokorný nadchnout své okolí pro dobročinnou akci a zároveň prověřit vlastní síly a schopnosti. „Chtěl jsem zkusit, jestli je reálné, aby jeden člověk bez nějaké větší podpory mohl udělat něco, co má nějakou myšlenku a hodnotu, která jej přesahuje. Bral jsem to i jako prezentaci pro své vrstevníky – když něco opravdu chcete, tak je možné to dokázat,“ objasnil motivaci pro uspořádání sbírky Pokorný.

Daruj radost doopravdy

Použité i zcela nové hračky, kterými už organizátoři naplnili kolem šedesáti velkých pytlů, postupně putují ke svým novým malým vlastníkům. Distribuce se chystá ujmout ředitelka Fakultní mateřské školy Blanická, která v rámci republiky patří mezi špičku zařízení pro děti vyžadující zvláštní péči. Je také jedním z pracovišť, kde iniciátor sbírky pracoval jako dobrovolník.

„Kryštof měl tu vizi uchopenou poměrně jasně, já jsem mu byla pouze mírnou metodickou oporou. Potěšil mne zejména tím, že v sobě dokázal zúročit otisk mateřské školy s jejím mottem Blanická je místo, kde výjimka tvoří krásu,“ shrnula hodnocení akce ředitelka Jana Malá.

Hračky nejsou určeny pouze pro zařízení pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami, ale třeba i pro konkrétní vytypované rodiny nebo mateřské školy. „Takové, které dobře pracují, ale nedosáhnou finančně na další možnosti,“ vysvětlila Malá. Tvrdí, že pokud se mají věci dít ve prospěch druhých, mají se dít v lehkosti a cíleně vycházet z potřeb klienta. „Musí tam být kontext, který dává smysl, vědět, že radost opravdu darujete,“ dodala ředitelka.

Od dobrovolnictví k výběru povolání

Dobrovolnické činnosti v zařízeních specializovaných na postižené děti se student pedagogické fakulty Kryštof Pokorný věnuje už více než čtyři roky. Zaujala jej natolik, že původní dvouoborové studium historie-geografie vyměnil za speciální pedagogiku předškolního věku. „Uvědomil jsem si, že děti této věkové kategorie se dokáží naučit nejvíc, v pozdějším věku je to mnohem složitější,“ dodal Pokorný.

Kombinovaná forma studia mu umožňuje zůstat ve stálém kontaktu s praxí. Té se věnuje v mateřské škole v Uherském Hradišti, kde našel podporu vedení i podobnou filozofii práce s postiženými dětmi. „Chci být v práci spokojený a odcházet každý den naplněný energií. To se mi daří díky tomu, že pracuju v zařízení, které odpovídá mým představám,“ řekl Pokorný.

Dobročinná sbírka byla zahájena 10. června na celkem třech sběrných místech. Nové i použité hračky v zachovalém stavu mohli zájemci donést do Mateřské školy Blanická, dětské herny Mraveniště nebo do Slovanského domu. Akce vzbudila také pozornost některých škol, které vyhlásily vlastní sběrný týden. Do akce se například zapojily Základní škola Hálkova nebo Církevní gymnázium Německého řádu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.