Čínští vysokoškoláci zahájili letní studia na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého

Na pedagogické fakultě začal druhý ročník Letních škol European and Czech Culture.
Fotogalerie: Milada Hronová
pátek 15. července 2016, 08:10 - Text: Milada Hronová

Druhý ročník Letních škol European and Czech Culture přilákal do Olomouce sto šedesát studentů, pedagogů i zaměstnanců sedmi vysokých škol Číny. Oproti loňsku je zájem Číňanů o měsíční letní studium na Univerzitě Palackého víc než trojnásobný. Na pedagogické fakultě se až do 15. srpna budou věnovat angličtině, dramaterapii, hudební nebo výtvarné výchově.

Sto šedesát studentů ze sedmi čínských vysokých škol začalo studovat na pedagogické fakultě některý ze sedmi oborů Letních škol European and Czech Culture. Slavnostního zahájení letních škol se v aule fakulty účastnil Čestmír Serafín, děkan fakulty, i ředitelé Konfuciova institutu UP Lucie Laníková a Huang Xiaoming. Univerzita Palackého přišla s nabídkou studia pro čínské posluchače poprvé loni.  

Některé ze studentů motivoval k návštěvě České republiky prezident Číny, který před časem Česko navštívil. „V Číně pak zdůraznil, že má vaše země velký historický základ, že je centrem evropské kultury a že rozhodně stojí za to ji vidět. Právě náš prezident mě inspiroval k návštěvě Česka. Když jsem se rozhodovala, kam se přes léto v Evropě podívám, využila jsem nabídku Univerzity Palackého. V Číně studuji angličtinu, na vaší pedagogické fakultě se nyní měsíc budu věnovat dramaterapii. A těším se, že Česko během doprovodného programu i trochu poznám,“ řekla usměvavá Kathy Duan z Xihua University v Chengdu.

Podle proděkana pro zahraniční záležitosti Vojtěcha Regece patří Čína k zemím, o něž má Univerzita Palackého velký zájem. „Rychle se rozvíjí a vzdělání zde hraje stěžejní roli,“ řekl. Vzpomněl, že loni pedagogická fakulta nabídla čínským studentům možnost tohoto studia díky inovativnímu, pilotnímu projektu.

„Tehdy do Olomouce přijeli zástupci čtyř čínských univerzit. Jsem přesvědčen, že především díky pozitivním referencím loňských účastníků se ke studiu na UP letos přihlásili zájemci ze sedmi čínských univerzit. Ukázalo se, že je o letní školu na pedagogické fakultě velký zájem,“ dodal Vojtěch Regec. Sám působil půl roku v čínském Leshanu a profil letních škol na UP připravoval právě na základě zájmu čínských univerzit.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.