Čínští studenti se po měsíci studia loučí s univerzitou i městem

Padesát zájemců ze čtyř čínských univerzit absolvovalo na pedagogické fakultě letní školu European and Czech Culture & Fine arts education.
Fotogalerie:Milada Hronová
čtvrtek 13. srpna 2015, 08:03 - Text: Milada Hronová

Téměř padesát studentů, pedagogů a zaměstnanců čtyř čínských univerzit převzalo v aule pedagogické fakulty certifikáty o absolvování letní školy European and Czech Culture. Někteří z nich se v uplynulých čtyřech týdnech v Olomouci věnovali angličtině, jiní dramaterapii, hudební nebo výtvarné výchově.

„Šlo o inovativní pilotní projekt, ochutnávku pedagogických disciplín, které lze na olomoucké pedagogické fakultě studovat v anglickém jazyce,“ shrnul proděkan pro zahraniční vztahy Vojtěch Regec.

Během závěrečného setkání vyplnili studenti evaluační dotazníky, prohlédli si vybrané fotografie z končícího olomouckého pobytu a vyjádřili se ke kvalitě letní školy ve svém specifickém zaměření.

Podnětné metody výuky a pohostinné město

„Oceňuji metody, jakými jsem se zde učil angličtinu. V Číně se jazyk učí především na zkoušku, o jeho použití ve skutečném životě se moc nepřemýšlí. Tady jsem se prostřednictvím různých her naučil velmi mnoho, obdržel jsem i řadu zajímavých materiálů, zlepšil se v poslechu i výslovnosti a seznámil se s řadou lidí včetně pedagogů, kteří jsou zde velmi přátelští,“ uvedl Yuhang Zhou, student třetího ročníku angličtiny na Leshan Normal University.

Do Evropy se Zhou dostal z provincie S’-čchuan poprvé a měsíční pobyt na Univerzitě Palackého si nadmíru užil. „Olomouc předčila všechny mé představy. Myslel jsem si, že tu bude více studentů, více lidí. Překvapila mne však čistota města a cítil jsem se zde velmi bezpečně, dokonce jsem si zde nechal udělat nové tetování,“ dodal Zhou.

Kromě angličtiny nabídla letní škola i přednášky z pedagogiky, výtvarné a hudební výchovy, psychologie, společenských věd, základů českého jazyka i dramaterapie.

„Na Xihua University se studenti zajímali o program olomoucké letní školy už během letního semestru. Mé očekávání škola splnila, organizace byla vynikající a učitelé kreativní a velmi nápomocní. Také studentští dobrovolníci se k nám chovali nadmíru vstřícně,“ řekla zaměstnankyně zahraničního oddělení Xihua University Xiaolan Houová. Na letní škole se věnovala dramaterapii, která se v Číně nevyučuje.

Multikulturní univerzita je in. A také nutnost

Číňané mají dnes podle Regece nepřeberné množství studijních nabídek a Evropa není vždy největším lákadlem. Mnoho čínských studentů preferuje studia v Austrálii nebo ve Spojených státech amerických. Pokud se za studiem vydají do Evropy, často ve výběru vítězí Holandsko či Skandinávie. A zamíří-li do Česka, láká je většinou Praha.

„Čína však patří k těm zemím, o něž má Univerzita Palackého vysoký zájem. Neuvěřitelně rychle se rozvíjí, bohatne a vzdělání zde hraje stěžejní roli,“ připomněl Regec. Sám působil v čínském Leshanu půl roku a profil letní školy připravoval na základě zájmu čínských univerzit. „Nyní se čínští studenti s Olomoucí spíš seznamují, zůstat déle jim připadá jako velký krok do neznáma,“ dodal Regec.

Kromě kvalitní výuky byly pro čínské studenty k dispozici základní informace o bakalářských a magisterských programech, které pedagogická fakulta nabízí v angličtině. Organizátoři nabídli i pestrý doprovodný program, během nějž navštívili Prahu i Vídeň. Letní škola European and Czech Culture se ve všech svých specifických zaměřeních konala od 13. července do 14. srpna.

Pedagogická fakulta nabízí v současné době sedm studijních programů akreditovaných v anglickém jazyce na bakalářském, magisterském a doktorském stupni. Právě rozšiřování studentských mobilit a zvyšování podílu zahraničních studentů považuje za jednu z priorit svého dalšího rozvoje.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.