Čínští akademici hledají v Olomouci nové možnosti spolupráce

Reprezentace Xihua University navštívila pedagogickou fakultu.
Fotogalerie: Milada Hronová
čtvrtek 17. září 2015, 09:50 - Text: Milada Hronová

Ve vzdělávání, vědě, umění a informačních technologiích by do budoucna mohla více spolupracovat Univerzita Palackého a čínskou Xihua University. Reprezentace obou vysokých škol včera debatovaly o rozvoji dalších kontaktů.

Univerzita Palackého je ve střední Evropě jedinou univerzitou, se kterou má Xihua University podepsané memorandum o spolupráci. Doposud se však kontakty mezi oběma univerzitami rozvíjely především díky aktivitě pedagogické fakulty, jejíž posluchači na Xihua University studovali v minulém akademickém roce. Pedagogická fakulta přivítala čínské studenty během letních škol. V Olomouci se věnovali hudební a výtvarné výchově, speciální pedagogice i angličtině.

Na olomouckou univerzitu přijel hledat možnosti dalšího propojení rektor Xihua University Qinguyou Liu, vedoucí tamního zahraničního oddělení a čtyři děkani fakult univerzity, která se nachází v provincii Sichuan a má zhruba 40 tisíc studentů. O možné spolupráci diskutovali se zástupci pedagogické fakulty, nově pak i se zástupci filozofické a přírodovědecké fakulty.

„Za filozofickou fakultu jsem nabídl čínským partnerům zejména možnost studia oborů akreditovaných v cizích jazycích. Novinkou je obor Humanities and Social Studies, který otevřeme v příštím akademickém roce. Čínské studenty jsem pozval i na Letní školu slovanských studií,“ řekl Daniel Nemrava, proděkan pro zahraniční záležitosti filozofické fakulty.  

Přírodovědecká fakulta vidí možnou spolupráci s Xihua University v biotechnologiích. „V tuto chvíli bych však nerad stavěl vzdušné zámky, s reprezentací Xihua University jsme diskutovali spíš o možnostech. Tato čínská univerzita je zaměřena inženýrským směrem, například na automobilový průmysl či zařízení pro elektrárny,“ uvedl Zdeněk Hradil, proděkan pro mezinárodní vztahy přírodovědecké fakulty. Je přesvědčen, že Olomouc se pro Čínu stala viditelnější ve chvíli, kdy zde začala fungovat Konfuciova akademie.

 „Přítomnost Konfuciovy akademie má velký vliv. Když si Číňané plánují, která vysokoškolská místa v Evropě navštíví, je přítomnost Konfuciovy akademie určitě jedním z rozhodujících momentů,“ dodal Hradil.

V zasedací místnosti děkanátu pedagogické fakulty krátce představil Univerzitu Palackého Vít Zouhar, prorektor pro studium, diskusi vedl Vojtěch Regec, proděkan pro zahraniční vztahy pedagogické fakulty, setkání se účastnil i děkan pedagogické fakulty Čestmír Serafín.

„Identifikovali jsme obory, které by mohly být východiskové pro budování nových double-degree programů. Mluvili jsme také o možnostech společného výzkumu. Současně jsme se shodli na tom, že i nadále budeme podporovat a rozšiřovat vzájemnou výměnu studentů a pedagogů,“ uvedl Regec.

Reprezentace Xihua University si během dne prohlédla Konfuciovu akademii a zasedací sál rektorátu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.