Čínská velvyslankyně předala univerzitě knihy o kultuře, umění i historii Číny

Velvyslankyně Číny Keging Maová (vlevo) se statutární zástupkyní ředitelky Knihovny UP Ludmilou Slezákovou při prohlídce Knihovny Univerzity Palackého.
Fotogalerie: Milada Hronová
pátek 17. července 2015, 09:01 - Text: Milada Hronová

Keging Maová, velvyslankyně Čínské lidové republiky včera navštívila Univerzitu Palackého. Setkala se s rektorem univerzity Jaroslavem Millerem, zhruba padesáti čínskými posluchači, kteří jsou v těchto dnech studenty letních škol pedagogické fakulty, i s reprezentací Knihovny Univerzity Palackého. Do univerzitního knižního fondu přivezla více než padesát svazků zajímavých publikací a prostory knihovny zpestřila televizí.

„Jsme rádi, že můžeme univerzitní knihovnu rozšířit o zajímavé publikace s čínskou tématikou. Čínský dar, který čítá zhruba padesát tisků, nás příjemně překvapil. Bude k dispozici všem studentům. Jde především o svazky humanitního charakteru, zaměřené převážně na historii, kulturu a umění Číny. Obsahuje však i publikace, podporující výuku čínského jazyka,“ uvedla za univerzitní knihovnu v zastoupení její ředitelky Ludmila Slezáková. Televize, kterou knihovna obdržela společně s řadou knih, najde podle Slezákové své místo v klubovně a bude využívána k doplnění vzdělávacích a kulturních akcí knihovny.

Velvyslankyně Kegign Maová navštívila olomouckou univerzitu podruhé. O sbírce knih pro univerzitu přemýšlela už při své první návštěvě univerzity v listopadu 2014. Nyní v univerzitní knihovně zdůraznila význam existence Konfuciovy akademie v Česku, která své sídlo našla právě na Univerzitě Palackého.  

„Velmi si vážím toho, že Univerzita Palackého podporuje výuku čínského jazyka a spolupráci s čínskými univerzitami. Vnímám tento malý knižní koutek jako pozitivní reakci na dosavadní spolupráci. Snad tyto knihy přispějí všem zájemcům o Čínu i čínský jazyk," řekla Maová. Během své návštěvy Olomouce si prohléhla prostory knihovny, setkala se s rektorem univerzity Jaroslavem Millerem a navštívila Dětské centrum Ostrůvek i Domov seniorů ve Chválkovicích.

Předání publikací Knihovně Univerzity Palackého se účastnilo i 50 čínských posluchačů, kteří v těchto dnech studují na letních školách pedagogické fakulty dramaterapii, anglický jazyk, výtvarnou a hudební výchovu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.