Českou hudbu jsem musel přijmout do srdce, říká nový doctor honoris causa

Michael Beckerman čestným doktorem Univerzity Palackého.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 12. listopadu 2014, 14:06 - Text: Martina Šaradínová

Mezi osobnosti s titulem doctor honoric causa Univerzity Palackého se dnes zařadil americký muzikolog Michael Beckerman. Čestný doktorát, první v jeho kariéře, získal za rozvoj muzikologie a přínos pro českou kulturu.

„Je to pro mě neuvěřitelné ocenění. Jsem velmi rád, že jsem tento titul získal právě v Olomouci. Je to krásné město a zdejší filozofická a pedagogická fakulta jsou prvotřídní kvality,“ uvedl Beckerman krátce po slavnostním aktu.

Prof. Michael Beckerman (*1951)

> Po studiích na Columbia University pobýval několik let v Brně, kde se věnoval výzkumu teoretického díla Leoše Janáčka.

> Na University of California založil nadaci na podporu studia české hudby a získal pro ni od sponzorů 350 tisíc dolarů.

> O české hudbě proslovil stovky přednášek po celém světě, zorganizoval několik velkých mezinárodních konferencí věnovaných dílu A. Dvořáka, L. Janáčka, B. Martinů a dalších skladatelů.

> Za svou práci získal mimo jiné medaile Společnosti L. Janáčka, A. Dvořáka a B. Martinů, Ministerstva kultury České republiky, Cenu České hudební rady a čestné uznání Parlamentu ČR.

> Je členem výboru Českého centra v New Yorku a viceprezidentem americké Dvořákovy společnosti.

Profesor Beckerman z New York University buduje úzké vztahy mezi českou a americkou muzikologií od 70. let. V centru jeho odborného zájmu stojí vedle Janáčka a Dvořáka také Adam Michna z Otradovic, Jaroslav Ježek, Ervin Schulhoff či takzvaní terezínští autoři. Zorganizoval několik velkých mezinárodních konferencí zaměřených na dílo těchto umělců, české hudbě věnoval šest knih a sborníků, 60 studií a v současné době pracuje na třech knihách.

„Česká hudba je něco, co jsem musel přijmout do srdce. Když jsem slyšel v mládí Dvořáka, myslel jsem si, že je to nejkrásnější hudba, kterou jsem v životě slyšel. Pak to bylo stejné s Martinů, Janáčkem a dalšími autory. Česká hudba je zvláštní, specifická. Pro mě ve světě neexistuje nic podobného.  Vždy, když se sem vrátím, slyším něco nového,“ doplnil Beckerman.  

Do Olomouce přijel poprvé v roce 1997 na pozvání katedry muzikologie, naposledy zde přednášel vloni. Jeho akademická éra je spojena především s Washington University, University of California a New York University, kde dlouhá léta působil jako vedoucí katedry hudby. „Svou vysokoškolskou výukou dějin české hudby ovlivnil stovky studentů, z nichž dnes nejméně dvacet přednáší o české hudbě na vysokých školách nejen v USA, ale po celém světě,“ řekl Jan Vičar z katedry muzikologie filozofické fakulty.

Vědeckou, pedagogickou i uměleckou činnost muzikologa ocenil i rektor Jaroslav Miller. „Jsem si jist, a jeho vědecké a pedagogické úspěchy to dokazují, že bude důstojně reprezentovat Univerzitu Palackého,“ řekl rektor.

Svoji doktorskou řeč věnoval muzikolog skladateli, učenci a učiteli Hanuši Schimmerlingovi, rodáku z Brna, který později přesídlil do USA. Ve znalostech o jeho díle a životě ale stále zůstávají nezaplněná místa. „Takže by možná nebylo od věci zvolit Hanuše Schimmerlinga za patrona intelektuálního a hudebního pluralismu,“ vyzval ve své řeči Beckerman.

VIDEO z ceremoniálu: 

Celý text přednášky je ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.