Česká speciální pedagogika se těší čínskému zájmu. V Leshanu ji učila doktorandka pedagogické fakulty

Olga Malinovská se v Leshanu účastnila i mezinárodní speciálně-pedagogické konference.
Foto:Archiv OM.
sobota 9. ledna 2016, 07:10 - Text: Milada Hronová

Čína chce více začlenit do běžného života zdravotně znevýhodněné lidi, stejně jako například Česko. Říká to Olga Malinovská, doktorandka pedagogické fakulty, která nedávno své teoretické znalosti i praktické dovednosti speciální pedagogiky předávala v Leshanu.

Olga Malinovská absolvovala na Univerzitě Palackého magisterské studium čínštiny a speciální pedagogiky. Čínu navštívila popáté, poprvé se tam vypravila už během bakalářského studia. V Leshanu, provincii Sichuan učila v uplynulém zimním semestru studenty druhého a třetího ročníku speciální pedagogiky.

 „Tříměsíční pobyt mi umožnila spolupráce mezi Univerzitou Palackého a Leshan Normal  University. Učila jsem studenty bakalářského studia, především základy speciální pedagogiky. Během semestru jsem jim představila i některé terapie. Pro Číňany byla novinkou například hipoterapie i dramaterapie,“ řekla Olga Malinovská. Dodala, že tamní lidé dnes doslova nasávají znalostí z Evropy, Ameriky i Kanady. Speciální pedagogika je podle ní v Číně na vzestupu.

„I dnes většina čínské společnosti pečuje o zdravotně postižené doma. Řady lidí s postižením mají jen velmi omezené uplatnění, “ doplnila Malinovská.  Studenti si podle ní však vzdělání váží a jsou vždy na výuku připraveni. „Hluboce na mne zapůsobili. Posluchači si cení toho, že za nimi někdo přijede a že se mohou dozvědět něco nového. Mají respekt k učiteli a vždy se na výuku, testy i zkoušení připravují. K dispozici mají hodně přeložených knih, chybí jim však praktická výuka,“ řekla Malinovská.  Mladá doktorandka, která se věnuje lidem se zrakovým postižením, by ve své takto zaměřené práci ráda pokračovala i po absolutoriu. A věří, že se do některých čínských provincií zase vrátí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.