Cenu svazu německých hudebních nakladatelů získal doktorand Univerzity Palackého

Aleš Březina s kolektivem při křtu prvních dvou svazků B. Martinů.
Foto: archiv Aleše Březiny
pátek 8. dubna 2016, 09:53 - Text: Milada Hronová

Aleš Březina, doktorand Katedry hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého a zároveň i ředitel Institutu Bohuslava Martinů v Praze získal prestižní Cenu svazu německých hudebních nakladatelů 2016. Za jím vydaný Epos o Gilgamešovi Bohuslava Martinů ji převezme dnes na hudebním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem ředitel nakladatelství Bärenreiter.

Cena svazu německých hudebních nakladatelů (Deutscher Musikeditionspresis – Best Edition) se uděluje od roku 1991 za vynikající kvalitu v oblasti vydávání notových materiálů a knih o hudbě. V jubilejním 25. ročníku se o cenu ucházelo téměř 6 tisíc titulů, oceněných bylo 10. Olomoucký doktorand ji získal za Epos o Gilgamešovi. Dílo vyšlo v nakladatelství Bärenreiter.

„Je to významné mezinárodní ocenění dvaceti let soustavné práce Institutu Bohuslava Martinů v oblasti hudební filologie a Nadace Bohuslava Martinů, která činnost institutu financuje. Pro mne osobně je pak nejlepším možným zviditelněním celého Souborného kritického vydání díla Bohuslava Martinů, které bude obsahovat přes sto svazků. Tempem dvou svazků ročně bude totiž vycházet přes padesát let,“ řekl Aleš Březina.

Na vydání Eposu o Gilgamešovi porota vyzdvihla především jeho vysokou vědeckou a nakladatelskou kvalitu. Edice podle ní obsahuje nejen propracovanou předmluvu s ukázkami korespondence mezi Bohuslavem Martinů a švýcarským dirigentem Paulem Sacherem, ale i související faksimile rukopisných pramenů a alternativní verze různých pasáží. To vše podle porotců přineslo vyčerpávající pohled na genezi jedné z nejúspěšnějších skladeb Martinů.

Radost z ocenění má i Vít Zouhar, prorektor Univerzity Palackého a zároveň i školitel doktoranda. „Aleš Březina je nejen významným badatelem a znalcem díla skladatele Martinů, ale i respektovaným autorem hudby k mnoha filmům a několika oper,“ řekl Vít Zouhar.

Oceněné kritické vydání Eposu o Gilgamešovi se už dočkalo i uvedení. V prosinci 2014 připravila světovou premiéru Filharmonie Brno. Záznam tohoto koncertu vyjde i na DVD. Nejbližší dvě nastudování v České republice se uskuteční v brněnském Janáčkově divadle 13. května. V příští sezoně zazní Epos o Gilgamešovi v pražském Rudolfinu v podání Jiřího Bělohlávka a České filharmonie, záznam koncertu vydá nakladatelství Supraphon na CD.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.