Bývalí studenti Univerzity Jana Amose Komenského se mohou přihlásit ke studiu na Univerzitě Palackého

Ilustrační foto: Milada Hronová
středa 21. října 2015, 13:02 - Text: Milada Hronová

Bývalí studenti soukromé Univerzity Jana Amose Komenského dostanou příležitost studovat na Univerzitě Palackého. Pedagogická fakulta připraví mimořádné přijímací řízení. Uskuteční se v lednu 2016.

Akademický senát pedagogické fakulty včera schválil podmínky mimořádného přijímacího řízení pro akademický rok 2015/2016. Učinil tak na základě výzvy ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové a v souvislosti s ukončením akreditace u dvou seciálněpedagogicky zaměřených oborů soukromé Univerzity Jana Amose Komenského v Praze. Mimořádné přijímací řízení bude otevřeno v oborech Učitelství pro 1. stupeň ZŠ a speciální pedagogika, Učitelství pro 1. stupeň základní školy a Speciální pedagogika – poradenství. 

„Záleží nám na kvalitě a přípravě učitelů, proto jsme se rozhodli, že vyjdeme vstříc žádosti Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, které se zaručuje uhradit náklady spojené se studiem těchto studentů. Ministryně přislíbila, že závěrem roku vypíše i speciální dotační program pro pedagogické fakulty,“ uvedl děkan pedagogické fakulty Čestmír Serafín.

Podle harmonogramu mimořádného přijímacího řízení si uchazeči mohou podat přihlášku ke studiu na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého do 1. prosince 2015. Přijímací zkoušky se uskuteční v lednu 2016.

Soukromá Univerzita Jana Amose Komenského ztratila akreditaci navazujícího magisterského oboru Speciální pedagogika – poradenství a navazujícího magisterského oboru Učitelství pro první stupeň a speciální pedagogika k 30. září. Své rozhodnutí Akreditační komise České republiky odůvodnila nekvalitní realizací akreditovaných studijních oborů. V těchto oborech studovalo 740 lidí, v drtivé většině učitelů v praxi, kteří si tak doplňovali magisterské vzdělání vyžadované zákonem o pedagogických pracovnících.

Mimořádné přijímací řízení schválily i senáty pedagogických fakult Univerzity Karlovy v Praze a Masarykovy univerzity v Brně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.