Budoucí primátor chce zároveň zůstat pedagogem

Anotnín Staněk, budoucí primátor Olomouce.
Foto: Velena Mazochová
pondělí 13. října 2014, 15:14 - Text: Milada Hronová, Pavel Konečný

Jen několik formálních kroků dělí proděkana pedagogické fakulty Antonína Staňka od toho, aby usedl do primátorského křesla. Jeho náměstky by se mimo jiné stali ředitel Archivu Univerzity Palackého Pavel Urbášek a Aleš Jakubec z fakulty tělesné kultury. V 11členné městské radě s nimi z univerzity bude ještě Čestmír Neoral z lékařské fakulty.

Akademickou půdu by budoucí primátor nerad opustil úplně. „Domnívám se, že mi prostor na úvazek na fakultě zůstane. Nechci to rozebírat, protože si to nedovedu představit, ale do konce semestru určitě budu učit. Pak se uvidí,“ řekl Žurnálu Staněk. Nyní vyučuje zhruba deset hodin týdně didaktiku společenských věd.

Primární je rozpočet

Příčiny rychlého povolebního vyjednávání zdůvodnil tím, že není možné se teprve seznamovat v rámci politických uskupení. „Důležité je urychleně zpracovat rozpočet na rok 2015 a seznámit se s lidmi na magistrátu, protože komunikace s nimi je důležitá,“ prohlásil Staněk.

Jako primátor chce jednat s podnikateli, neziskovým sektorem a zejména s univerzitou a vysokými školami obecně. „Také bychom rádi prosadili ustavení ombudsmana pro seniory,“ dodal.

Funkce proděkana se ale nový primátor hodlá vzdát. „Lidé do funkcí přicházejí a odcházejí. Pan děkan si bude muset vybrat nového proděkana,“ dodal Staněk. Děkan pedagogické fakulty Čestmír Serafín se zatím nechtěl konkrétně vyjádřit, kdo by Staňka nahradil. „Představu určitou mám, ale jednání je teprve na počátku,“ uvedl Serafín.

Podpora vědy a výzkumu, ale i kultury

Na čtyři roky opustí univerzitní archiv i jeho dosavadní ředitel Pavel Urbášek, který by jako náměstek primátora mohl mít v gesci školství, kulturu a vnější vztahy. Urbášek pokládá za vyloučené, aby v následujících čtyřech letech seděl na dvou židlích.

„V archivu je nás tak málo, že jinak než na sto procent se v něm pracovat nedá. Je potřeba, aby se této práci někdo věnoval naplno. Pokud tomu neklade překážky nový zákoník práce, představuji si, že po dobu mé čtyřleté funkce náměstka povede archiv Renata Klvačová,“ doplnil Urbášek.

Jako náměstek chce ve střednědobém horizontu řešit nedostatek mateřských škol a v dlouhodobějším intenzivní spolupráci s vysokými školami. „Univerzita Palackého má díky novým výzkumným institucím nakročeno k aplikovanému výzkumu, který městu může přinést vysoce kvalifikované a dobře honorované pracovní příležitosti,“ objasnil Urbášek.

V kultuře jsou pro něj páteří městské příspěvkové organizace (zoo, Moravské divadlo, Moravská filharmonie nebo městská knihovna – pozn. redakce). „Důležité je pro ně zajistit financování, které povede k jejich rozvoji,“ řekl Urbášek.

Jakubec bude mít pod palcem územní plán

Aleši Jakubcovi bylo jasné, že v případě volebního úspěchu po dvaceti letech opustí akademickou půdu. „Skutečně jsem si to však uvědomil až po podpisu dohody o koaliční spolupráci a trochu jsem i zalitoval. Věřím však, že to není na pořád a že získané zkušenosti s vedením města pak budu moci vrátit fakultě i univerzitě,“ prohlásil Jakubec.

Jako náměstek by měl mít na radnici na starost odbor ochrany, který zajišťuje ochranu obyvatel a činnost dobrovolných hasičů. Druhým je odbor koncepce a rozvoje. „Ten je klíčovým pro dlouhodobé plánování investic ve městě. Spadá pod něj i územní plán, jehož novou podobu jsme schválili na posledním jednání zastupitelstva města. Klíčovým úkolem zde bude právě aplikace územního plánu do praxe, s čímž vyvstane bezpochyby nutnost řešení jeho změn. Aktuální je dále najít městského architekta, který by měl hlídat, aby nedošlo k realizaci investic, jež by narušily krásu univerzitního města,“ uvedl Jakubec.

Čtyřleté uvolnění

Podle personalistky Univerzity Palackého Jitky Barnetové bude Urbášek dlouhodobě uvolněn k výkonu funkce. „Po tu dobu bude mít na univerzitě neplacené volno a na radnici bude dostávat odměnu. Jeho zástupce nebude pověřen řízením archivu, ale bude s ním uzavřena dohoda o dočasné změně pracovní smlouvy s výkonem ředitele, pracovní poměr se tomu člověku nezmění,“ vysvětlila Barnetová. Obdobné to bude i v případě akademiků Staňka a Jakubce. „Mohou si ale buď snížit úvazek, nebo požádat o uvolnění,“ dodala.

Vítězové v opozici

Staněk dosud působil čtyři roky jako zastupitel za ČSSD, předtím byl osm let předsedou Komise městské části Nové Sady. Zastupitelem byl i jeho stranický kolega Urbášek. Jakubec z TOP 09 byl v minulém období dokonce radním.

Vítězem olomouckých voleb bylo hnutí ANO s 23,4 procenty hlasů. Koalici přesto sestaví sociální demokracie, ODS, lidovci a TOP 09.

Prohlášení rektora k výsledku voleb najdete ZDE.

Více o volbách ZDE.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.