Bouřlivé ovace pro Endymiona. Začaly Olomoucké barokní slavností

Foto: Milada Hronová
úterý 9. července 2013, 09:28 - Text: Milada Hronová

Neobarokní operou Endymio začaly včera Olomoucké barokní slavnosti. Bohatý program takzvané palácové slavnosti čeká na návštěvníky také v následujících jedenácti večerech. 

Zcela zaplněné atrium Konviktu zavedl umělecký soubor Ensemble Damian do období vrcholného baroka a publiku představil antický příběh o sličném mladíkovi Endymiónovi.

„Byl to pro mne skvostný kulturní zážitek. Nádherné árie, bohatě zdobené kostýmy v úžasném prostoru. Jsem z tohoto večera nadšená,“ řekla bezprostředně po skončení opery Ivana Kouřilová z Olomouce.

Árie jednoaktovky Endymio vznikly na barokní libreto na motivy antické mytologie o moci Amorových šípů. Třicet let staré italské libreto zpracovávající antický mýtus o sličném mladíkovi, který upadl do věčného spánku, přebásnil Jan Kopecký. První představení Endymiona se uskutečnilo už v roce 1727 v kroměřížském zámku.

„Při novém zhudebnění jsem se nechal inspirovat atmosférou a duchem hudebního života v piaristických seminářích v 17. a 18. století. Po několikaletém hledání a rekonstruování tvorby piaristických skladatelů jsem se rozhodl použít některé jejich hudební myšlenky, například téma Dianina zákona je převzato ze Mše Adalberta Pelikána,“ řekl autor současné hudby a režisér Tomáš Hanzlík z katedry hudební výchovy pedagogické fakulty.

Pro aktuální uvedení Hanzlík původní libreto podstatně zkrátil. Tříhodinová opera se tak zkoncentrovala do zhruba hodinové jednoaktovky. „Podstatným zásahem do libreta byl také otevřený konec. Výrazně posiluje poslání celého příběhu, jímž je láska, kterou čas nezničí,“ doplnil Hanzlík.

Operu Endymio zahraje Ensemble Damian i v následujících třech dnech. Poté se v unikátní replice barokního divadla Theatrum Schrattenbach rozeznějí tóny opery Torso, v poslední části barokních slavností pak opera Yta innocens.

Olomoucké barokní slavnosti jsou zcela novou kulturní aktivitou, která zčásti vychází z již tradičního festivalu Baroko. Potrvají do 19. července. Nejedná se však o klasické koncerty či operní představení, nýbrž o palácovou slavnost. Před představením se vždy začíná tak zvanou hudbou k tabuli, během níž se návštěvníci občerstvují a konverzují v prostoru. Součástí programu jsou i prohlídky města.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.