Barokní chodbu zdobí Artemalba, kresby z psychiatrické léčebny

Arteterapeutka a doktorandka katedry výtvarné výchovy Ivana Kubová.
Fotogalerie: Milada Hronová a archiv IK
pondělí 20. dubna 2015, 18:19 - Text: Milada Hronová

Na třicet velkoformátových maleb žáků vyžadujících zvýšenou péči vystavuje v barokní chodbě Konviktu doktorandka katedry výtvarné výchovy a akademická malířka Ivana Kubová. Díla v expozici Artemalba jsou výrazovým prostředkem sloužící k navázání kontaktu, komunikaci, socializaci, odstranění úzkostných stavů či uvolnění agresivity.

„Expozice je sice určena široké veřejnosti, ale oslovit by mohla především pedagogy a studenty kateder primární pedagogiky a speciální pedagogiky. Už proto, že jsou dnes do základních škol zařazovány také děti s různým handicapem,“ uvedla Kubová. Absolventka Akademie výtvarných umění v Praze, která se nyní věnuje arteterapii v Psychiatrické léčebně Šternberk a studiu na Univerzitě Palackého. Během čtyřleté praxe v léčebně se přesvědčila, že výtvarný projev dětí s poruchami chování s sebou nese patologické znaky a v mnoha ohledech se na jejich odhalení může podílet i pedagog.

„Viditelné patologické znaky jsou v malbě lidské figury, Třeba když znásilněná dvanáctiletá slečna namaluje postavu dívky v modrém a před samým dokončením obrazu ji přeškrtá černou barvou,“ přiblížila jedno z děl Kubová. Její výstava zachycuje dětské práce s řadou diagnóz včetně pervazivních vývojových poruch – hyperkinické poruchy, Aspergova syndromu, poruchy aktivity a pozornosti či akutní a přechodné psychotické poruchy. Autory několika prací jsou i dospělí pacienti, kteří podstupují léčbu ze závislostí. 

Aarteterapie je léčebný postup, který využívá výtvarného projevu jako hlavního prostředku poznání a ovlivnění lidské psychiky a mezilidských vztahů.

Zdroj: Česká arteterapeutická asociace

Ivana Kubová pacientům poskytuje materiální zázemí a k malbě dává námět. „Žádný jiný impluls jim nedávám, nevstupuji do jejich tvorby. Všichni si mohli vybrat z několika námětů, nabídla jsem Tanec dobra a zla či Kopec, na který jsem vylezla,“ dodala Kubová. Pacienti malují na velký formát papíru, který je nutí k pohybu. Pohyb pak uvolňuje tvořivou energii. Malují temperovými barvami.

 „Materiály se na klientově výtvarné práci podílejí aktivně, zapojují jeho zrak a hmat, stimulují emoční nabuzení a vědomí. Pacient si sám sobě představuje kousky světa, s nímž se znovu dostává do kontaktu,“ objasnila Kubová.

Výstavu Artemalba pořádá katedra výtvarné výchovy. V přízemí Konviktu bude nainstalována do 28. dubna. V září ji autorka přesune do muzea v Příkazích.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.