Apollo et Hyacinthus malého Mozarta otevřel Olomoucké barokní slavnosti

Mozartův Apollo et Hyacinthus zahájil Olomoucké barokní slavnosti.
Fotogalerie:Milada Hronová
čtvrtek 2. července 2015, 10:14 - Text: Milada Hronová

Zaplněné atrium Konviktu včera přivítalo třetí ročník Olomouckých barokních slavností. Čtyřiadvacet večerů s barokní operou zahájil dvanáctiletý Wolfgang Amadeus Mozart svou jevištní prací Apollo et Hyacinthus.

Námětem Mozartova díla je jedna z Ovidiových Proměn. Bůh Apollon miluje sparťanského královského syna, krásného Hyacinta tak, jak bohové milují vše krásné a čisté v člověku. Při nehodě je chlapec usmrcen a Apollon, vázán vyšším zákonem, jej nemůže probudit k životu, ale promění jej v květinu Hyacint

„V loňském roce jsem zhlédla Mozartovo rané dílo Bastien a Bastienka. Jeho opera Apollo a Hyacinthus je podle mne však propracovanější, hudebně bohatší, plná krásných koloratur, které jsou výborně zazpívané. Moje děti se podivovaly, proč se text opakuje pořád dokola, ale kdybychom to vzali šmahem, jak je v dnešní době zvykem, jdeme za pět minut domů, a to bychom nechtěli. Užili jsme si krásný večer,“ zhodnotila první operní představení Lenka Wünschová. Hned na první představení se vydala především proto, že chtěla, aby si úžasnou barokní operu užila i její matka, která je v Olomouci na návštěvě. „Ještě stihneme v neděli Saeculum coronatum, pak odjíždíme na dovolenou,“ dodala Wünschová.

Nádherné kostýmy, působivé melodie i strhující děj nabídnou slavnosti i následujících třiadvacet dní. Operu Apollo et Hyacinthus mohou návštěvníci zhlédnout do soboty 4. července. Od neděle zazní atriem volná rekonstrukce kuriózního alegorického melodramatu olomouckého rodáka Antonína Saletky Korunované století/Saeculum coronatum premiérovaného v Olomouci v roce 1724.

Také Ladislav Daniel z katedry dějin umění je pravidelným návštěvníkem slavností. „Těší mě, že to, co jsme společně dávali dohromady při oslavách čtyř set čtyřicátého výročí univerzity v roce 2013, vykvetlo do nádherné podoby Olomouckých barokních slavností. Dnes se v atriu Konviktu setkává velký zájem publika s kvalitními představeními. Mají nápad, mnoho variací. Vnímám úspěch všech oper, které se zde během dvou ročníků slavností doposud vystřídaly,“ uvedl Daniel.

V podání souboru Ensemble Damian zazní sedm operních titulů s 19 sólisty včetně tří německých kontratenorů, belgického sboru a dirigenta. Na produkcích se vystřídá více než 60 hráčů na historické nástroje, o výměny scén repliky barokního divadla se postará pětice mašinistů.

Olomoucké barokní slavnosti potrvají do 24. července. Doprovází je i speciální prohlídky města zaměřené na barokní skvosty. Konají se vždy v pátek a sobotu od 17 hodin. Město Olomouc připravilo pro návštěvníky i speciální pobytové balíčky, které podle náměstka primátora Pavla Urbáška zahrnují kromě ubytování s bonusy také vstupenky na Olomoucké barokní slavnosti a turistické karty Olomouc Region Card.

 Více ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.