Aplikace zaměřená na kybergrooming přišla z pedagogické fakulty

Koláž: PRVoK
sobota 29. března 2014, 08:58 - Text: Milada Hronová

Během deseti dnů vznikla v laboratoři Centra prevence rizikové virtuální komunikace na pedagogické fakultě nová aplikace pro iPhony zaměřená kybergrooming.

„Termínem kybergrooming označujeme rizikovou manipulaci v prostředí internetu, při které pachatel nutí oběť k osobní schůzce v reálném světě. Využívá při tom pestrou paletu technik psychického nátlaku, jejichž cílem je vzbudit v oběti důvěru, získat od ní co nejvíce intimních materiálů a nátlakem dítě přinutit dorazit na osobní schůzku. Na ní pak může dojít i k sexuálním či fyzickému útoku,“ vysvětlil René Szotkowski z Centra prevence rizikové virtuální komunikace.

Aplikace má poskytnout dětem a zejména jejich rodičům informace o tom, co je kybergrooming, jak jej rozpoznat a jak reagovat v situaci, když pachatel vyláká intimní materiál. Aplikace poskytuje také informace o tom, jak se před touto formou útoku bránit a jak kybergrooming hlásit.

Podle vedoucího centra Kamila Kopeckého kybergrooming vždy nutné hlásit policii. V řadě případů však nezletilé děti nemají odvahu. „Kontaktují raději různé poradenské linky, například Linku bezpečí či Online poradnu projektu E‑Bezpečí. Naštěstí je většina těchto linek dnes už propojena s Policií České republiky a případy lze rychle řešit ve vzájemné součinnosti,“ uvedl Kopecký.

Na vývoji se podíleli tři pracovníci olomouckého týmu E‑Bezpečí. „Aplikaci jsme vytvořili jako užitečnou pomůcku. V tuto chvíli hledáme někoho, kdo by pokryl náklady na vývoj,“ uvedl Kopecký. Jeho tým nyní chystá stejnou aplikaci také pro platformu Android.

Podle statistiky projektu E‑Bezpečí bylo o schůzku virtuálním přítelem na internetu požádáno 43 procent dětí z dvacetitisícového vzorku. Prakticky každý druhý na ni vyrazil.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.