Alena Vavrdová vytvořila regionální učebnici vlastivědy Olomouc a já

Alena Vavrdová, autorka učebnice Olomouc a já.
Foto: Milada Hronová
pátek 24. října 2014, 16:39 - Text: Milada Hronová

Několikaleté úsilí Aleny Vavrdové z katedry primární pedagogiky přineslo novou učebnici Olomouc a já. Společně s pracovním sešitem je nová učební pomůcka určena žákům 4. a 5. ročníků základních škol.

„Ve školách je sice plno řečí o Komenském, snad všichni znají jeho principy, zásady, ale on sám se ze škol jakoby vytrácí.  Znám řadu učitelů, kteří si podle stávajících učebnic nevědí s výukou rady, tak jsem si řekla, že se pokusím vytvořit takový typ učebnice, který by ukázal cestu, který by pedagogy vedl krok za krokem a pomohl jim,“ uvedla autorka inspirativní učebnice Alena Vavrdová.

Na katedře primární pedagogiky učí Vavrdová didaktiku vlastivědy, zabývá se tedy obsahem i způsobem výuky a současné učebnice vlastivědy jsou podle ní vytvořeny bez ohledu na věk žáků. Pro děti jsou abstraktní a složité.

„Jsem patriot, v Olomouci jsem se narodila, tady žiji i učím. Učila jsem i na základní škole. Když jsem současné učebnice vlastivědy analyzovala, zjistila jsem, že jim chybí atributy, které by učily žáky ke vztahu a úctě k danému místu i k jeho hodnotám. Ve školách chybí více času, který by pedagogové věnovali regionu. Především proto jsem vytvořila regionální učebnici,“ vysvětlila Vavrdová.

Učebnice Olomouc a já přináší nové informace a zajímavosti o minulosti i současnosti města. Prostřednictvím textů, obrázků, samostatných i společných činností vede k objevování známých i neznámých pozoruhodností Olomouce, jejích tajemných uliček a domů i kulturních památek, které zde zanechali předkové. Její součástí je i pracovní sešit s dotazy a úkoly. Jestli se k ní žáci 4. a 5. tříd dostanou, však záleží na konkrétní základní škole.

Učebnice vyšla v Nakladatelství Montanex, které spolupracuje s pedagogickými fakultami v Česku i na Slovensku.  Ilustracemi dílo doplnila Hana Zatloukalová.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.