Přírodovědecká fakulta

Optici završili úspěšný evropský grant

Ilustrační foto: archiv KO
pátek 18. března 2016, 07:00 - Text: Martina Šaradínová

Makroskopické stlačené stavy světla a jejich aplikace byly ústředním tématem prestižního evropského grantu, do nějž se v uplynulých třech letech zapojili i odborníci z katedry optiky přírodovědecké fakulty. Společně s kolegy z dalších čtyř evropských zemí přišli s novými návrhy využití těchto stavů například v optických komunikacích, metrologii či kvantové optomechanice. Jejich úsilí v únoru završila úspěšná obhajoba grantu v Bruselu.

„Jak to v těchto náročných projektech často chodí, u některých úkolů jsme skutečně začínali od nuly. O to větší uspokojení se dostavilo po úspěšném řešení. Podobné výzkumy jsou mnohdy riskantní,” řekl vedoucí mezinárodního týmu na katedře optiky Radim Filip.

Podle jeho kolegy Vladyslava Usenka byl největším problémem návrh bezpečné kvantové komunikace s makroskopickými  stlačenými stavy. „Mnoho lidí nevěřilo, že je to vůbec možné. Nakonec analýza jedné z navržených cest ukázala, že to půjde, a jednoduchý experimentální test to potvrdil. Cesta je tedy otevřená,” řekl Usenko, který na tomto úkolu spolupracoval s dalším mladým vědcem ze zahraničí László Ruppertem. Výzkum v tomto směru bude pokračovat díky novému COST programu Kvantová technologie ve vesmíru, v němž se připravují například testy kvantové komunikace se satelity.

Tým na katedře optiky také reagoval na rychlý experimentální vývoj a přišel s aplikací makroskopických stlačených stavů světla v kvantové optomechanice. „Na tomto tématu s námi pracuje další zahraniční posila, Andrej Rakhubovsky z Moskevské státní univerzity, která je v našem oboru známá dlouhodobým vývojem teorie pro detektory gravitačních vln. Nám se podařilo předpovědět značné zesílení interakce světla s mechanickým oscilátorem pomocí makroskopických stavů světla a zpětné vazby. Teď čekáme na experimentální prověření,“ dodal Filip.

Přestože projekt skončil, zaujetí pro makroskopické kvantové stavy a jejich aplikace rozhodně neupadá. Podle docenta Filipa naopak prestižní konference organizovaná Heraus nadací v německém Bad Honnefu těsně po skončení projektu potvrdila rychle  rostoucí zájem o makroskopické kvantové jevy, v současné době především v oblasti kvantové optomechaniky a termodynamiky, chladných atomů a supravodivých elektrických obvodů. „Společnost Google se rozhodla investovat do tohoto směru značné finanční prostředky. V těchto oblastech je mnoho šancí i pro naše nejlepší studenty optiky,” uzavřel Filip.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.

Nejnovější zprávy