Běh s Klokanem měl rekordní účast

Hojné zastoupení měly mezi závodníky děti.
Foto: archiv BsK
úterý 27. září 2016, 11:20 - Text: Martina Šaradínová

Rekordní účast a slunečné počasí doprovázely letošní 11. ročník krosového závodu pro děti i dospělé Běh s Klokanem, který se uskutečnil v sobotu v Olomouci-Hejčíně. Na start se postupně postavilo 265 závodníků všech věkových kategorií, což je nejvíce v dosavadní historii běhu. Možnost zasportovat si, ale také procvičit si hlavičky při matematických úkolech a kvízech využily nejvíce děti.

„Letošní ročník se vydařil, a to nejen díky příznivému počasí. Běhají tady amatéři i aktivní sportovci, my máme samozřejmě obrovskou radost ze zájmu dětí. Těch bylo celkem 162, nejmladší žáci od sedmi do devíti let tvořili dokonce téměř třetinu všech účastníků. Oceňujeme ale i výkony starších závodníků, ti nejstarší měli 71 let,“ uvedl proděkan přírodovědecké fakulty a jeden z hlavních organizátorů běhu Josef Molnár.

Závodníci měřili své síly v několika kategoriích na trasách dlouhých od 60 metrů až po 9,2 kilometru. Vítězem hlavní kategorie mužů se stal David Pelíšek z AK Olomouc, mezi ženami zvítězila Zuzana Svobodová z klubu AK Drnovice. Loni se na trasy různých délek vydalo 130 dětí a 100 dospělých.

Letošní novinkou byla hojně navštěvovaná naučná stezka o životě klokanů. Běžci společně s diváky se pak pod hlavičkou Běhu s Klokanem stali adoptivními rodiči klokana rudého v olomoucké zoo. Připraven byl i bohatý doprovodný program, zájemci se mohli projet na koni či koloběžce, skákat v pytli a procvičit si mozkové závity řešením hlavolamů. Nechyběla oblíbená tombola a hudební vystoupení kapely 3+1.

První ročník běhu se uskutečnil v roce 2006 s cílem propagovat matematiku a pohyb. Tehdy se ho zúčastnily jen děti, které absolvovaly trojboj – matematické úkoly, běh a skákání v pytli. S rostoucím počtem závodníků se program upravil a do popředí zájmu se dostal běžecký závod, který je i součástí seriálu závodů Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje.

Běh s Klokanem navazuje na mezinárodní soutěž Matematický klokan. Ta je inspirována podobnou soutěží v Austrálii a od roku 1991 se postupně přes Evropu šíří do všech kontinentů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.