Zlaté medaile v „přespoláku“ brali závodní běžci

Nejúspěšnější muži přespolního běhu. Zleva: Martin Sadil, David Pelíšek a Pavel Vozka.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 15. října 2014, 20:08 - Text: Pavel Konečný

V husté průtrži mračen přiběhla do cíle dnešního přespolního běhu s časem 12:40 Petra Vašinová. V mužské kategorii vbíhal do osluněné cílové rovinky jako první David Pelíšek. Oba s vysokým náskokem před ostatními. Na start se postavilo přesně 60 žen a 100 mužů.

„Trať je dlouhá a zákeřná,“ žertoval ředitel závodu Vítězslav Prukner, který ji vytyčoval. Pro dívky měla zhruba 3,8 kilometru, pro mladé muže kolem pěti kilometrů. „Rozhodl jsem se vést ji podél řeky po běžeckých chodnících, ne po asfaltu,“ vysvětlil. „Přesnou délku neznám, dala by se možná určit podle času,“ dodal Prukner. Na startovní čáře ještě všem vysvětloval, jak a kudy mají běžet, ale všichni asi neposlouchali. Pavla Vozku to stálo zlato.

Nad ženskou tratí se protrhla mračna

„Bylo to dost náročné, ale já jsem v dešti zvyklá běhat, takže mi to nevadilo,“ prohlásila druhá v cíli Pavla Horová. A nevadilo jí ani druhé místo. Závodně dělá orientační běh a ví, že na zlatou neměla. „První závodnice byla pro mě velká konkurence,“ dodala.

Petra Vašinová byla s výsledkem, ale i výsledným časem spokojena. „Na ty podmínky to dobře dopadlo,“ smála se. Spokojen byl i její trenér z AK Šternberk Miroslav Sadil. „Vždyť jsme neznali ani délku trati,“ podotkl.

Vašinová běžela od počátku v čele závodu. „Jsem spíše tempový typ, musím se rozběhnout a běžet,“ prohlásila studentka tělesné výchovy a biologie. Na mistrovství republiky zpravidla mívá smůlu a sbírá na něm čtvrtá místa. Z akademického mistrovství má ale také zlatou.

Špatné boty, ale dobrá znalost trati

„Samozřejmě jsem chtěl vyhrát, ale je David je na ty dlouhé běhy lepší. Já běhám spíš půlku a čtvrtku, tohle bylo pro mě zpestření na počátku přípravy,“ prohlásil druhý v cíli Martin Sadil z přírodovědecké fakulty, student regionální geografie, který trénuje na pražské Dukle, ale je členem AK Šternberk.

S časem 14:06 byl mezi muži první v cíli David Pelíšek. „Běhám tento závod od prváku, ale loni jsem vynechal. Letos poprvé tady není Roman Paulík, tak mi to spadlo,“ řekl vítěz přespolního běhu. Trať po dešti mu nevadila. „Když je mokrý podklad, je jedno, jestli prší, nebo ne,“ objasnil. Navíc si vzal lehké silniční boty, ve kterých mu to klouzalo. „Klučina na třetím místě měl crossový, tak jsem nestíhal, ale on zazdil, že se běží dvě kola a zjistil to až u křižovatky, tak odpadl,“ popsal závod jeho vítěz. „Od začátku jsem věděl, že to musím urvat, protože Martin Sadil umí osmistovku za jedna čtyřicet, takže kdybych si ho přitáhl na poslední kilometr, nestíhal bych,“ prozradil i taktiku.

Poslední ze sta

Pro prváky z fakulty tělesné kultury byla účast povinná. „Je to první zápočet, který na fakultě mohou získat,“ zdůraznila Liběna Kováčová z katedry sportu. Stačí doběhnout.

Číslo 100 měl na sobě Robin Weiermüller. „Nejsem vytrvalostní typ, bylo to pro mě obtížné, ale jsem rád, že jsem nebyl poslední,“ řekl v cíli, kam doběhl ve třetí třetině startovního pole.

To nemohl říct Dominik Krčmář. „Pořád jsem si říkal, hlavně nebýt předposlední,“ bral s nadhledem závod, v němž zhasínal. „Píchalo mě koleno a v druhém kole jsem si podvrtnul kotník,“ uvedl Krčmář. Se zápočtem ale může počítat, protože při něm pořadí nerozhoduje. V cíli mu naměřili 26:22.

Bez zlata a bez medaile

Zatímco třetí muž v cíli Pavel Vozka doplatil na to, že zakufroval, třetí mezi ženami zase v šatně zmeškala závěrečný ceremoniál a „na bednu“ se tak nedostala.

„A nezapomeňte nahlásit čísla svých kont, abychom vám mohli zaslat stipendium,“ nabádala při rozloučení Liběna Kováčová. Na konta vítězů poputuje 1500 korun, další dvě místa jsou sestupně odstupňována pětistovkou.

Kompletní výsledky ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.