Životní styl mládeže v hledáčku nových výzkumných projektů

Ilustrační foto: SXC
čtvrtek 6. února 2014, 08:04 - Text: Martin Višňa

Institut aktivního životního stylu fakulty tělesné kultury získal v soutěži Grantové agentury podporu pro dva výzkumné projekty zaměřené na životní styl mládeže. Dříve avizovaný projekt excelence v této oblasti ovšem neuspěl.

„Na hodnocení projektu excelence byl zajímavý zejména nesoulad mezi názory domácích posuzovatelů a zahraničních recenzentů, kteří projekt komentovali obsáhleji a zajímavěji a hodnotili jej nejvyššími hodnotami,“ uvedl proděkan pro vědu a výzkum Ivo Jirásek. V situaci, kdy je podpořen jediný projekt z celé oblasti společenských věd za celou republiku, je podle něj šance na získání podpory projektu nízká. „Na druhou stranu úspěch projektů kolegů Mitáše a Sigmunda je svědectvím, že se základní výzkum na fakultě realizuje v prvotřídní kvalitě,“ dodal.

Vliv prostředí a kondice

Tým Josefa Mitáše se bude zabývat tělesnou kondicí české mládeže a prostředím, ve kterém se adolescenti pohybují, neboť ty patří mezi nejvýznamnější determinanty pohybově aktivního životního stylu. Vycházejí přitom z faktu, že celosvětově uznávané modely změn chování opomíjejí tělesnou kondici a dostatečně nereflektují národní historický vývoj populace a specifika ve středoevropských podmínkách.

Výzkum má přinést nové poznatky pro teorii pohybové aktivity v rozdílném životním prostředí a pro podporu zdraví a kvalitu života adolescentů. Naváže na mezinárodní výzkum IPEN Adolescent. „Náš projekt používá obdobnou metodiku a techniky, zároveň se snaží postihnout informace o pohybové aktivitě a tělesné zdatnosti adolescentů v prostředí, ve kterém bydlí, a v okolí škol, které navštěvují,“ vysvětlil Mitáš.

Tříletý projekt je rozpočtován na čtyři miliony korun a kromě vědců z fakulty tělesné kultury se na něm podílejí také odborníci ze sedmi českých vysokých škol.

Pohybová aktivita, sedavé chování a nadváha

Druhou z úspěšných žádostí je projekt skupiny kolem docenta Erika Sigmunda. Jeho hlavním cílem je odhalit trendy ve vývoji výskytu nadváhy a obezity, pohybové aktivity a sedavého chování českých školáků ve věku od 11 do 15 let. Využije přitom data získaná v rámci mezinárodní studie Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) v letech 2002, 2006 a 2010 a data z připravovaného letošního sběru.

„Do projektu je za celosvětovou síť HBSC zapojen významný zahraniční odborník, profesor William Pickett z Kanadské královské univerzity,“ doplnil Sigmund.

Na výzkumu školáků bude Sigmundův řešitelský tým pracovat do konce roku 2016, projekt má rozpočet 2,2 milionu korun.

Vedle těchto právě zahajovaných výzkumů řeší odborníci na fakultě tělesné kultury za podpory Grantové agentury dva projekty z loňského roku, kdy v soutěži uspěli se svými žádostmi Karel Frömel a Roman Cuberek. Profesor Frömel se zabývá monitoringem školního fyzického a psychického zatížení adolescentů v kontextu s fyzickou a psychickou kondicí, Cuberkův projekt se soustředí na chůzi osob se sedavým zaměstnáním.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.