Začala zimní univerziáda, Olomouc zastupuje jediná lyžařka

Pavla Klicnarová, členka oddílu alpského lyžování TJ Bižuterie Jablonec nad Nisou a Panlux mini team.
Foto: Panlux.cz
čtvrtek 12. prosince 2013, 08:14 - Text: Martin Višňa

V italském Trentinu včera oficiálně odstartovaly soutěže 26. Zimní univerziády, v nichž poměří síly na 2500 vysokoškoláků z celého světa. Česká výprava čítá 75 sportovců, Univerzita Palackého má jedinou zástupkyni, lyžařku Pavlu Klicnarovou.

Trentino bude pro studentku magisterské rekreologie na fakultě tělesné kultury druhá univerziádní zkušenost. Poprvé se této vysokoškolské obdoby olympijských her zúčastnila v roce 2009 v čínském Charpinu, kde se pátým místem ve sjezdu postarala o první tamní výraznější úspěch. Tehdy ovšem ještě za Technickou univerzitu Liberec.

„V Číně se mi moc líbilo. Mezi sportovci vládla přátelská atmosféra, organizace probíhala už hůře, ale je to sportovní akce, na kterou ráda vzpomínám. Do Trentina se těším, bude to příjemně strávená předvánoční akce a ráda bych se obdarovala i slušným výsledkem,“ uvedla mladá lyžařka.

Příjemný začátek sezony

Na italské univerziádě se postaví na start všech čtyř alpských disciplín, tedy sjezdu, slalomu, obřího slalomu a superobřího slalomu. Jejím cílem je umístit se ve světové konkurenci v první desítce, ještě raději by byla za první pětku.

„Uvidíme, jak silné startovní pole se sejde. Vzhledem ke změně parametrů závodních lyží jsem podzimní lyžařskou přípravu pociťovala velice rozpačitě. A troufám si říct, že se s lyžemi na rychlostní disciplíny spíše stále seznamuji. Čeká nás ještě pár tréninků, tak doufám, že tento boj s lyžemi univerziádou prolomím,“ dodala Klicnarová, jež začátkem letošního roku ovládla Allianz Český pohár 2012–2013 v alpských disciplínách, také české akademické mistrovství a v Evropském poháru se umístila na 2. místě.

První závod ji na univerziádě čeká zítra a lyžařka jím zároveň zahájí svoji letošní soutěžní sezonu.

Želízka v ohni: Samková, Verner, možná Sáblíková

Vedle Klicnarové reprezentuje české vysoké školy na zimní univerziádě dalších 74 sportovců, především lyžařů, ale také hokejistů nebo hráčů curlingu. Ve výpravě jsou přitom i takové sportovní hvězdy jako snowboardistka Eva Samková či krasobruslař Tomáš Verner, nejistá je zatím ze zdravotních důvodů účast rychlobruslařky Martiny Sáblíkové.

„Máme vysoké ambice, chceme navázat na úspěch z letní univerziády v Kazani, kde český tým vybojoval šestnáct medailí. I když takové číslo asi nepadne,“ prohlásil na tiskové konferenci předseda České asociace univerzitního sportu František Dvořák. V Kazani mimo jiné vybojoval bronzovou medaili judista Pavel Petřikov, taktéž student olomoucké rekreologie.

Univerziáda nebo také Světové univerzitní hry jsou největší mezinárodní sportovní akcí vysokoškoláků. Tradice těchto soutěží přitom sahá až do 20. let minulého století, v roce 1959 proběhly poprvé pod názvem univerziáda. Do roku 1980 se přitom střídaly po dvou letech letní a zimní varianta, od té doby se konají každý druhý rok obě varianty zároveň. V Trentinu se očekává účast až 2500 sportovců, kteří poměří síly v disciplínách dvanácti zimních sportů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.