Vzpomínali 60 let po promoci

Absolventi.
Zleva: Dušan Kříž, Dimitrij Utěšený, proděkan Svatopluk Horák a Jaroslav Talpa.
Foto: Martin Kučera
čtvrtek 24. října 2013, 09:44 - Text: Martin Višňa

Fakultu tělesné kultury navštívili nejstarší absolventi studia tělesné výchovy. To bylo na univerzitě poprvé otevřeno v akademickém roce 1950/1951 a studenti promovali v roce 1953. Po šedesáti letech se jich v Olomouci sešlo pět.

„Jednalo se o první absolventy tříletého studia tělesné výchovy pro školy druhého cyklu na Univerzitě Palackého. Popovídali jsme si a provedl jsem je po fakultě,“ uvedl k významné návštěvě proděkan Svatopluk Horák.

Jedním ze spolužáků, kteří se sešli šedesát let po své promoci, byl Dušan Kříž, jenž coby akademický pracovník byl na začátku 90. let u vzniku samostatné fakulty tělesné kultury a zasedal v jejím akademickém senátu. Dění na fakultě sleduje i v penzi. „Dokonce vím, kolik máte profesorů a docentů. Za nás to byli téměř vždy kmeti, dnes je mezi nimi hodně mladých,“ uvedl.

Spolu s Křížem se přišli na fakultu podívat také dlouholetý trenér plavců a funkcionář SK UP Jaroslav Talpa a Dimitrij Utěšený, který po absolutoriu nastoupil jako pedagog na vojenském gymnáziu v Kremnici. „V roce 1953 nás úspěšně skončilo jednatřicet a po šedesáti letech jsme se zde chtěli sejít. Bohužel jsme se sešli pouze v pěti,“ povzdechl si Utěšený.

Někdejší vedoucí katedry tělesné výchovy na pedagogické fakultě Vladimír Zeman a basketbalový trenér Jaromír Hořínek cestu do Neředína neabsolvovali, stále aktivní Hořínek spěchal do Lipníku nad Bečvou na atletické závody.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.