Významu pohybové aktivity v dětské onkologii se věnuje nová publikace

Tomáš Vyhlídal s novou publikací Pohybové aktivity v dětské onkologii.
Foto: Martin Višňa
pátek 13. března 2015, 07:47 - Text: Martin Višňa

Na fakultě tělesné kultury vznikla v Česku první ucelená odborná publikace zabývající se problematikou pohybových aktivit v dětské onkologii. Obsahuje teoretické poznatky i praktické příklady aktivit, které lze vykonávat při hospitalizaci a po jejím ukončení.

„Pohybová aktivita má v dětské onkologii svoje místo nejen jako prostředek prevence nádorových onemocnění, ale i jako součást léčby. Po jejím ukončení je důležitý její význam při volnočasových aktivitách. Při dlouhodobé hospitalizaci lze sledovat negativní dopad na sociální, psychologickou a fyziologickou úroveň léčeného dítěte. Vhodně zvolené a správně cílené pohybové aktivity však dokážou tento dopad minimalizovat,“ vysvětlil hlavní autor Tomáš Vyhlídal z katedry aplikovaných pohybových aktivit.

Na čtrnácti kapitolách se kromě něj a kolegů z fakulty Ondřeje Ješiny a Lucie Lauermanové podíleli také přednosta Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno, proděkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Jaroslav Štěrba, odbornice na psychomotorické aktivity Dagmar Trávniková z fakulty sportovních studií nebo Jiří Královec ze Společnosti pro herní práci, která se zaměřuje na rozvoj role herního specialisty v nemocničním prostředí.

Herní konzole i jóga smíchu

Čtenáře kniha seznamuje s problematikou pohybových aktivit v léčbě nádorových onemocnění u dětí, představuje profese pohybových aktivit v nemocničním prostředí jako je například zdravotní klaun, a nabízí příklady konkrétních aktivit, využitelných při terapii i po jejím skončení.

„V poslední době se ve světě při herní terapii i jako součást rehabilitace využívají herní konzole s pohybovými senzory. U nás takovéto využití zatím chybí, což bychom rádi změnili. Dále jsou využitelné například psychomotorické aktivity a dobře se jeví i jóga smíchu. Při resocializaci jde především o aktivity zaměřené na zvyšování sebevědomí a tělesné zdatnosti,“ vyjmenoval Vyhlídal.

Publikace je určena pro lékaře a zdravotníky, pro pedagogické a volnočasové pracovníky, studenty i rodiče. Distribuována bude primárně na zdravotnická pracoviště, která se v Česku a na Slovensku zabývají problematikou dětské onkologie nebo do nadací. Zamíří i do knihoven lékařských a sportovních fakult. Další zájemci o téma mohou Tomáše Vyhlídala kontaktovat e-mailem

Krtek v síti

Kniha Pohybové aktivity v dětské onkologii je jedním z výstupů nedávno skončeného projektu česko-slovenské přeshraniční spolupráce Krtek v síti, zabývajícího se problematikou onkologického onemocnění u dětí.

Díky projektu se podařilo vytvořit síť spolupracujících organizací, které tuto problematiku i nadále řeší. V různých typech pohybových programů bylo podpořeno přes 500 účastníků, mnohdy celých rodin s dětmi s onkologickým onemocněním. Školeními prošlo podobné množství lékařských, zdravotnických a pedagogických pracovníků. Podařilo se též dosáhnout změn v některých strategických dokumentech, mimo jiné byl o pohybové aktivity doplněn Národní onkologický program České republiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.