Větrání zahájí sezonu procházkou z Chropyně do Kroměříže

Kroměřížský zámek.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 19. března 2015, 08:14 - Text: (caf)

Se začátkem jara zahájí v sobotu též turistická série Větrání, kterou připravil portál fakulty tělesné kultury Radost z pohybu. Zájemci mohou první jarní den strávit procházkou z Chropyně do kroměřížských zahrad.

„Vycházka to nebude nijak zvlášť náročná, dvanáct kilometrů uteče jako voda v Moravě, jejíž tok trasa zčásti sleduje. Podíváme se po Chropyni, ke zdejšímu zámku, který je spojován s legendárním králem Ječmínkem. Podél Malé Bečvy a Moravy pak vyrazíme do Kroměříže, kde si prohlédneme centrum města a nevynecháme Podzámeckou zahradu,“ uvedl organizátor Větrání Martin Višňa.

Sraz účastníků je naplánován na 10:15 před olomouckým hlavním nádražím, pod informační tabulí s odjezdy městské hromadné dopravy, případně se mohou turisté připojit po 11. hodině v Chropyni na vlakovém nádraží. Návrat do Olomouce je předpokládán po 17. hodině.

„Pokud někdo rád na výletech fotí, ať si určitě fotoaparát vezme s sebou. Na facebookových stránkách Radosti z pohybu chceme otevřít virtuální Větrací galerii s obrázky z jednotlivých výletů Větrání,“ dodal Višňa.

Kroměříží série pěších výletů Větrání začíná. V dubnu je v plánu výstup na Svatý Kopeček z Hluboček, jako doprovodný program majálesu se pak uskuteční výlety do Litovelského Pomoraví a k Těšíkovské kyselce, třetím květnovým putováním bude trasa z Konice do Náměště lemovaná čtyřmi zámky. V červnu se pak fanoušci turistiky nejen z řad studentů a zaměstnanců univerzity mohou těšit na výstup na památný vrch Bradlo u Uničova a nejvyšší vrchol Rychlebských hor Smrk.

Jarním Větráním navazují organizátoři na šestici výletů z října a listopadu. Největší zájem tehdy vzbudil vandr na Velký Kosíř, kdy si výstup na rozhlednu a táborák nenechalo ujít na třicet účastníků. Na dalších akcích již byla účast nižší, celkově na podzimní výlety po Olomoucku vyrazilo pět desítek turistů.

Podrobnosti k turistické sérii Větrání najdete na portálu Radost z pohybu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.