Univerzitními přeborníky se stali Jiří Horký a Adéla Balůsková

Dvě stovky studentů, převážně z fakulty tělesné kultury, soupeřily o titul přeborníka Univerzity Palackého.
Fotogalerie: Pavel Konečný
čtvrtek 30. dubna 2015, 08:28 - Text: Pavel Konečný

Hod diskem a skok do výšky jsou disciplíny, které vynesly na vrchol startovního pole nové přeborníky Univerzity Palackého. Jiří horký dohodil diskem na 48,22 metru, Adéla Balůsková zdolala laťku ve výšce 163 centimetrů. Na oba čekala Cena děkana.

Univerzitní přebor včera zaplnil atletický stadion olomoucké Lokomotivy. Studenti fakulty tělesné kultury měli pro zápočet povinnou jednu běžeckou a jednu technickou disciplínu.

„Nejvíc se těším na štafetu, protože je to zábava. Přišli jsme se sem pobavit a ne jen závodit,“ prohlásil Martin Banovec. Jeho slova potvrdili i další studenti a dokreslovala je atmosféra, kdy se závodníci vzájemně povzbuzovali a oceňovali výkony soupeřů.

Zdeněk Rozinek s pomalovanou tváří a nápisem Rychle a zběsile na paži se na štafetu svého týmu těšil rovněž. Před startem ale bojoval na pískovém doskočišti, kde mohl mít naměřeno 5,80 metru, ale neměl. „Nebyl to přešlap, třikrát jsem si škrtnul nohou ve vzduchu, tak se mi po dopadu počítalo jen pět metrů, v místě, kde jsem se poprvé dotknul písku,“ vysvětli Rozinek. Přiznal, že se mu zrovna nedaří. „Přitom skok do dálky je můj oblíbený. Vybral jsem si ho, protože jsem ho v atletice dělal jako malý kluk,“ dodal.

Ani dívky nevynechaly ve středu bojovné líčení a ozdobily se kníry. „Stoprocentně to pomáhá. Ženská bez kníru si ani neškrtne,“ smála se Nela Kolářová. I ona považovala přebor spíše za zábavu. Právě překonala výšku 130 centimetrů. „Můj životní výkon bych raději nezmiňovala raději. Chtěla bych skočit aspoň 135, takže už to na dlouho nebude,“ odhadovala. Skok do výšky si vybrala proto, že nechtěla být od písku a koule jí prý moc nejde.

Nejen studenti fakulty tělesné kultury ale byli včera na ovále. Zaběhnout si patnáctistovku přišel medik Samuel Trizna. „Závodně neběhám, ale doufám, že dnes doběhnu do cíle. Chci to zkusit,“ řekl. Na Přeboru UP byl naposledy předloni, kdy se umístil na samém konci startovního pole. Před středečním výstřelem doufal v lepší umístění. Nakonec doběhl třetí.

Novinkou přeboru bylo letos zařazení víceboje. „Někteří studenti ve druhém ročníku opakují a pro jejich zkoušku z víceboje jsme museli najít vhodný termín,“ uvedl ředitel závodů Vítězslav Prukner. Podle něj bylo na startovních soupiskách na 200 vysokoškoláků a dalších 80 dětí, členů Atletického klubu Olomouc. O celkovém vítězství nakonec rozhodoval přepočet bodů podle atletických tabulek.

Kompletní výsledky jsou ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.