Univerzitní přebor ve šplhu potěšil výkony i atmosférou

středa 6. dubna 2016, 15:08 - Text: Martin Višňa

Univerzita Palackého zná jména přeborníků ve šplhu na laně pro letošní rok. Včerejší závody v tělocvičně Hynaisova ovládli Nikita Mašterová a Stanislav Jati na čtyřmetrovém laně a Magdaléna Mátlová a František Šmehlík na osmi metrech.

„Pojď, pojď, pojď, heeej!“ Hynaisovou ulicí se opět ozývalo hlasité povzbuzování. Tentokrát ovšem nešlo o fanoušky olomouckých hokejistů na zimním stadionu, ale o studenty Univerzity Palackého, kteří ve vedlejší tělocvičně fakulty tělesné kultury podporovali své spolužáky soutěžící o titul univerzitního přeborníka ve šplhu. Zejména při šplhání na čtyřmetrovém laně by se ruch v tělocvičně dal s kotlem v plecharéně měřit.

Atmosféru si pochvalovala i ředitelka závodu Martina Poláková z pořádající katedry sportu. „Myslím si, že někteří podali takové výkony i díky výborné atmosféře, která tu panovala. Na čtyřmetrovém laně byl nejlepší výkon těsně přes tři vteřiny, na osmimetrovém pod osm vteřin. Už dlouho jsme tu takové výkony neviděli. Souvisí to asi i s tím, že je teď in crossfit a podobné tréninky. Za mě naprostá spokojenost,“ komentovala Poláková.

Zmíněné časy mají na svědomí Stanislav Jati, který čtyři metry lana zdolal za 3,37 sekundy, a František Šmehlík, jenž byl nahoře na osmičce za 7,88 sekundy. Ten jako student prvního ročníku navíc obdržel cenu děkana, která se v kategoriích udělovala nejrychlejším prvákům. „Říká se, že lano je největší přítel judisty, v rámci tréninku šplháme pořád, hlavně do objemu a vytrvalosti. I proto mi asi ta osmička sedla více,“ uvedl judista Šmehlík. 

Mezi ženami na čtyřmetrovém laně byla nejrychlejší Nikita Mašterová, na osmi metrech, kde zvítězila Magdaléna Mátlová, pak přidala bronzovou pozici. „Je to super. Minulý rok jsem soutěž na osmimetrovém laně prošvihla a dost mě to mrzelo, nejspíš bych se umístila. Letos jsem si to tedy vynahradila. Oslava nějaká bude, ale spojím ji s oslavou narozenin, které mám brzy,“ sdělila Mašterová.

Přebor Univerzity Palackého ve šplhu na laně uspořádala katedra sportu fakulty tělesné kultury ve spolupráci s oddílem gymnastiky SK UP již podvanácté. Soutěže se zúčastnilo na 50 žen a 90 mužů. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.