Univerzita má nové přeborníky ve šplhu

Přebor UP ve šplhu na laně.
Foto: Pavel Konečný
úterý 26. března 2013, 22:37 - Text: Pavel Konečný

Jan Čepera dnes ovládl univerzitní přebor ve šplhu. Mezi muži nenašel konkurenci na čtyř ani osmimetrovém laně. Mezi ženami si dobře vedla Monika Brandejská, která z tělocvičny odcházela s bronzovou a stříbrnou medailí.

Devátý ročník závodu byl určen především pro studenty fakulty tělesné kultury. V obou disciplínách ale bodoval i medik Petr Daňa. „Šplhání na laně zažilo boom v celé republice asi před deseti lety. Navíc držitel světového rekordu byl v té době náš student Aleš Novák, takže to nás ještě víc inspirovalo k tomu, aby šplh byla jedna ze sportovních soutěží,“ uvedla vedoucí katedry sportu Soňa Formánková.

Čtyři metry pod čtyři sekundy. Nebo vůbec

Pro muže i ženy z její fakulty bylo povinné čtyřmetrové lano. Muži navíc startovali ze sedu a šplhali bez přírazu. Někteří přesto čtyři metry nezvládli ani přes mohutný potlesk a silné povzbuzování stovky hrdel. „Musí trénovat, poslední šanci na zápočet mají v září. Každý musí umět šplhat,“ řekla lakonicky Formánková.

VÝSLEDKY:

 

4 metry ženy:

1. Jana Hanuštiaková 5,06

2. Michaela Zavadilová 5,70

3. Monika Brandejská 6,04

 

8 metrů ženy:

1. Markéta Uhrová 13,97

2. Monika Brandejská 16,76

3. Pavlína Mičková 17,90

 

4 metry muži:

1. Jan Čepera 3,81

2. Petr Daňa 3,91

3. Martin Matera 3,99

 

8 metrů muži:

1. Jan Čepera 8,72

2. David Kohn 9,16

3. Petr Daňa 9,17

Bronzovou příčku mezi dívkami obsadila Monika Brandejská. „Nečekala jsem medaili, mezi holkami byla velká konkurence, na medaili jsem vůbec nemyslela. Asi nejlepší je neunavit se předem, jet hned naplno, hned naostro,“ poradila Brandejská.

Mužský vítěz Jan Čepera přišel na start proto, že mu loni stupně vítězů o pár desetinek unikly a skončil čtvrtý. „Tak jsem si řekl, že to letos zkusím znovu. Netrénoval jsem, ale mám doma hrazdu, tak jsem o víkendech shyboval. Asi to byla dobrá průprava,“ zhodnotil Čepera. Přitom tentokrát mu nevyšel druhý pokus, který se nepočítal.

Osm metrů jen pro dobrovolníky

Šplh patřil dříve mezi olympijské sporty. Bedřich Šupčík na VIII. olympijských hrách v Paříži získal v roce 1924 dokonce první československou zlatou olympijskou medaili. Osmimetrové lano zvládl za 7,2 sekundy.

Osmimetrové lano spadalo do kategorie open. „To už je vyloženě pro dobrovolníky. Jezdívali sem i lidé z Ostravy,“ podotkla ředitelka závodu Martina Poláková. Letos našlo odvahu vyšplhat pod strop třináct gymnastů. A Čepera zvítězil druhým pokusem. „Všichni křičeli přidej, tak jsem si myslel, že jsem pomalejší,“ vysvětlil po závodě přeborník.

Osmimetrová vítězka Markéta Uhrová tvrdila, že šplhala, co ji síly stačily. „Bylo to tak na těch osm metrů. První pokus byl pro mě lehčí, v druhém mi zatuhly ruce a byla znát únava,“ svěřila se.

Celkem se dnes na startu objevily asi čtyři desítky žen a dvojnásobek mužů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.