Tělocvikáři čerpali inspiraci na TěloOlomouci

Třídenní seminář pro tělocvikáře letos oslavil desátý ročník.
Fotogalerie: Martin Višňa
pátek 29. srpna 2014, 13:04 - Text: Martin Višňa

Konec prázdnin strávili tělocvikáři na fakultě tělesné kultury, kde dnes vrcholí 10. setkání tělovýchovných pedagogů TěloOlomouc. To ve středu „odpískali“ děkan Zbyněk Svozil, rektor Jaroslav Miller a vedoucí krajského odboru školství Miroslav Gajdůšek.

Během třídenního programu protáhli pedagogové svá těla, načerpali inspiraci pro hodiny tělesné výchovy a také se dozvěděli o vznikajícím profesním sdružení.   

Podesáté i poprvé

„Jezdím sem od prvního setkání, tedy od roku 1995. Je to perfektní akce a pokaždé mě tu něco nadchne, objevím něco nového. Jen mě mrzí, že nestihnu absolvovat všechno,“ komentovala Jitka Bařinová program, který zahrnoval čtyři desítky teoretických i praktických lekcí. Letos s ní poprvé přijela z Kroměříže i kolegyně Božena Adámková. „Líbilo se mi prostředí i lektoři. Byli vstřícní, vyzařovala z nich pozitivní energie,“ uvedla Adámková.

Účastníci mohli vybírat z hodin aerobiku, parkouru, míčových technik či lanových aktivit nebo záchrany tonoucích. Dostalo se také na lekci body percussion, tedy tělesných perkusí, temperamentní Italky Viviany Zito, která patří mezi první zahraniční lektory semináře TěloOlomouc. Soustředí se na tělesná cvičení s minimem pomůcek, která doporučuje učitelům, kteří nemají na svých školách k dispozici tělocvičnu. Na hodině v aule fakulty tělesné kultury jí stačil stůl, kelímek, ruce a rytmus.  

Vzniká společnost tělocvikářů

Zahraniční lektoři seznámili české tělocvikáře a pracovníky fakulty na TěloOlomouc také se zkušenostmi z profesních organizací ve svých zemích. „Organizace podporující tělocvikáře a předmět tělesná výchova u nás chybí, v Evropě jsme jedna ze dvou zemí, které nemají svoji asociaci učitelů tělesné výchovy,“ vysvětlila vedoucí olomoucké katedry sportu Soňa Formánková. Dodala, že snahou je vytvořit platformu, kde by bylo možno diskutovat o problémech, získávat a vyměňovat si informace. Cílem vznikající České společnosti učitelů tělesné výchovy je zvýšení prestiže tělovýchovných pedagogů, ale také možnost podílet se na koordinaci vzdělávání či úpravě legislativy v oblasti tělesné výchovy.

Že to se společností bez podpory tělovýchovy a zdravého životního stylu nevypadá růžově, podtrhl Zdeněk Hamřík prezentací výsledků mezinárodní studie Health Behaviour in School-aged Children (HBSC), která zkoumá zdraví a životní styl školáků ve 43 zemích světa.

Vtipný ale i varující pohled na blízkou budoucnost nabídli již během středečního zahájení herci Divadla Tramtárie. V jejich scénce se tělocvik přesunul na internet, z tělocvikářů se stal vyhynulý druh a děti „buřtíci“ kvůli nedostatku pohybu umírali na infarkt v patnácti letech.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.