Svozil přirovnal fakultu tělesné kultury k Tour de France

Děkan Zbyněk Svozil při prezentaci svých tezí.
Foto: Pavel Konečný
středa 23. října 2013, 16:53 - Text: Pavel Konečný

Současný děkan a jediný kandidát na děkanský post v dalších čtyřech letech Zbyněk Svozil představil dnes své teze akademické obci fakulty tělesné kultury. Trvalo mu to padesát minut. Stejně dlouho pak odpovídal na dotazy z publika.

Svozil nepoužil mikrofon a svou prezentaci komentoval z neformálního místa mimo řečnický pult. Na rozdíl od prezentace kandidátů na rektora, kteří dostali na úvod 15 minut, nedostal děkan od senátu žádné časové omezení. K závěru prezentace několik z šesti desítek zúčastněných sál opustilo.

Čtyři dobré roky

Děkan shrnul své dosavadní čtyři roky ve funkci a naznačil, kudy by se chtěl ubírat. „Myslím, že je na co navázat,“ řekl Svozil a vyjmenoval zasídlení Neředína, posílení výzkumu a několikrát v různých kapitolách hlavně internacionalizaci fakulty. Zmínil také odměňování. „Pokud někdo přesahuje své pracovní minimum, je prostor na zvýšení příplatků,“ uvedl děkan.

Fakultu přirovnal k nejtěžšímu cyklistickému závodu Tour de France. „Nejde o práci jednotlivce, ale týmu. Záleží i na servisu a zázemí. Nejen na lídrovi, ale i na nosiči vody. A vyhrává se postupně, po etapách,“ řekl Svozil. Jeho cílem je jeden kampus a jednotná fakulta.

Velká šance

K chystanému projektu Baluo uvedl, že jde o něco nového, na co nejsou akademici zvyklí. „Získali jsme prostředky a je na nás, jak to naplníme,“ zdůraznil děkan. Tuto myšlenku v pozdější diskusi podtrh i profesor Karel Frömel. „Vůbec budoucímu děkanovi nezávidím, bude to těžké. Jsme na rozcestí a buď se staneme vskutku evropským pracovištěm a univerzitou, nebo jen průměrem. Měli bychom využít příležitost, protože šance je veliká,“ konstatoval Frömel.

S předsedou fakultního senátu Jiřím Kratochvílem ale děkan polemizoval. Nemyslí si, že by silné katedry s ekonomickou soběstačností tvořily vždy zároveň silnou fakultu. „Například na filozofické fakultě jsou výrazné tlaky ve smyslu toho, že jak se to segmentovalo na katedry, tvoří to vlastně nehomogenní celek a byly tam velké problémy ve smyslu toho jak tu kohezi zajistit,“ řekl Svozil.

 

Palec nahoru

Za svůj největší úspěch v předchozích čtyřech letech Svozil označil ekonomickou stabilitu a uvolnění atmosféry na fakultě. Za neúspěch naopak považuje, že v některých případech „příliš tlačil na pilu“.

Studenty Svozilovo vystoupení přesvědčilo, že je správným kandidátem, i když jediným. „S většinou tezí souhlasím a líbí se mi podpora propojení kateder. Za mě palec nahoru,“ zhodnotila doktorandka kinantropologie Zuzana Xaverová. Přesvědčit nepotřeboval student prvního ročníku Viktor Vrážel. „Přišel jsem se jenom ujistit. Děkan Svozil je pro mě od začátku jasná volba,“ prohlásil student.

Volba děkana se koná ve čtvrtek 31. října. Přestože bude jediným kandidátem, zvolen být nemusí. „I to se může stát,“ pokrčil Svozil rameny. To, že je na kandidátce sám, podle něj neznamená automaticky výhodu.

Současné funkční období skončí Svozilovi 8. února 2014. O dalším setrvání v čele fakulty rozhodne 15 senátorů včetně Svozilovy dcery Markéty. Ta se nově stala členkou senátu jako náhradnice po nedávném odstoupení Jana Císaře. Ke zvolení potřebuje Svozil osm hlasů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.