Studenti zprostředkují cestovatelské zážitky handicapovaným

Z loňského ročníku expedice.
Foto: archiv Expedice PřesBar
neděle 22. května 2016, 07:53 - Text: Martin Višňa

Sedmidenní expedici, která nabídne cestovatelské zážitky desítce osob se zdravotním postižením, chystají na červen studenti aplikovaných pohybových aktivit na fakultě tělesné kultury. Putovat budou v turisticky atraktivní oblasti na pomezí Itálie, Rakouska a Slovinska, užijí si hor, ale i veslování na moři.

„Primárním cílem je zprostředkovat zdravotně postiženým účastníkům nevšední sportovní a cestovatelské zážitky. Díky realizaci akce a intenzivnímu společnému pobytu v novém prostředí se studentům podaří nejen získat cenné organizátorské a pedagogické zkušenosti pro zajišťování a pořádání akcí pro osoby s handicapem, ale také pochopit skutečné potřeby těchto lidí,“ uvedl jeden z organizátorů Michal Ptáček.

Účastníci expedice během putování budou moci obdivovat dolomitský masiv Tre Cime di Lavaredo, odkud sjedou na kolech podél řeky Drávy až do rakouského Lienze. V Korutanech je čeká kempování nedaleko Villachu a mimo jiné návštěva hradu Landskron, poté je čeká přesun na slovinskou stranu hranice, kde jsou v plánu výjezdy na kolech, rafting nebo „létání“ nad údolím na zip-line. Expedice pak bude završena v italském Terstu.

Expedice PřesBar se v termínu 18. až 26. června zúčastní na čtyřicet osob, z toho desítka s různými formami zdravotního postižení. Materiální a finanční zabezpečení akce je rozpočtováno na přibližně 310 tisíc korun, část peněz studenti shánějí i prostřednictvím crowdfundingového portálu HitHit. Podpořit je můžete zde.

„Předem děkujeme za jakoukoliv materiální či finanční podporu, díky které se spolu s námi budete podílet na uskutečnění této akce. Pomozte nám uskutečnit zdánlivě nemožné a otevřít tak dveře porozumění lidem s handicapem v jejich cestě za novým poznáním,“ prosí za studenty Ptáček.

Expedici pořádají studenti katedry aplikovaných pohybových aktivit fakulty tělesné kultury v rámci předmětu Expediční projekt. Letošní výprava navazuje na loňské putování podél Drávy, kterého se zúčastnilo šestadvacet osob, a na Bezbaexpedici, během níž šestice handicapovaných absolvovala ve společnosti studentů osm dní na sněhu v Norsku. 

Více o Expedici PřesBar včetně podrobného itineráře najdete na www.expedicepresbar.upol.cz.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.