Studenti připravili sportovní hry pro mentálně postižené

Sportovní hry Českého hnutí speciálních olympiád.
Fotogalerie: Martin Višňa
středa 1. července 2015, 11:31 - Text: Martin Višňa

Kéž vyhraji! Jestli se mi to nepodaří, ať jsem statečný ve svém úsilí. Tento speciálně-olympijský slib a seskok parašutistů zahájily v pondělí na olomouckém atletickém stadionu sportovní hry osob s mentálním postižením. Soutěže vyvrcholily včera předáním medailí vítězům prvního národního turnaje v bocce.

„Máme velkou radost! Děkujeme!“ jásali hráči SK Lavina Odlochovice z Benešovska, když přebírali medaile za druhé a první místo za umístění družstva. Nevadilo jim, že cenné kovy dostávají stranou zájmu ostatních, kteří sledovali finálový zápas v bocce v poslední nedohrané skupině. Odlochovičtí vyráželi dříve na cestu domů, to jim však radost z podaných výkonů a setkání s kolegy z dalších týmů vzít nemohlo.

Prointegrační hry

Nebyla to malá sešlost. Dorazili sportovci ze dvou desítek klubů napříč republikou, mezi nimi i šestice reprezentantů, kteří budou bojovat o medaile na červencových Světových hrách v Los Angeles. V Olomouci se soutěžilo v bocce (italské obdobě známějšího pétanque), gymnastice a přizpůsobených sportech, například hodu raketkou či slalomu s míčkem na lžíci.

Některé disciplíny si vyzkoušely také děti z mateřské školy v Nedvězí. „Pojali jsme hry prointegračně a umožnili zdravým dětem nahlédnout do světa sportu mentálně postižených. Byly nadšené, dokonce nám i zazpívaly a i jejich rodiče byli překvapení, že se něco takového koná,“ uvedla hlavní organizátorka Julie Wittmannová z fakulty tělesné kultury.

Studenti pořadateli

Soutěže pod Wittmannové vedením připravil tým složený ze studentů, kteří si tak prakticky vyzkoušeli organizaci velké sportovní akce. „Především v posledních dvou týdnech to zabralo mnoho času a energie. Ale když pak vidíte úsměvy na tváři a projevy upřímné radosti u sportovců i organizátorů a dobrovolníků, je to ta nejkrásnější odměna za vynaložené úsilí,“ prozradil Michal Šmíd, pro kterého to byly první „národní“ zkušenosti. 

Podle Wittmannové to studenti zvládli úžasně. „Sportovci si hry chválí, líbilo se jim tu, seskok parašutistů z Hanáckého paraklubu během zahájení je nadchl. Podle trenéra Správných kluků z Nezamyslic to byla vysoce profesionálně zorganizovaná akce,“ hodnotila Wittmannová.

Jako dlouholetá pořadatelka turnajů v bocce pochválila i výkony sportovců. „Hrají čím dál lépe a je stále těžší je rozřazovat do skupin. Kdybych měla klobouk, smeknu,“ dodala.

Ocenění pro nestorku

Wittmanová převzala štafetu v přípravě olomouckých sportovních her pro osoby s mentálním postižením po profesorce Haně Válkové, která donedávna na fakultě tělesné kultury působila a za pomoci studentů tyto sportovní události od roku 1994 v Olomouci pořádala. Během pondělního zahájení her se profesorka stala vůbec prvním oceněným. Od studentů obdržela skleněnou plaketu za neutuchající energii vkládanou do organizace regionálních speciálních olympiád v Olomouci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.