Studenti otevřeli fit stezku, při jejím budování se hodila i májka

Hrazda hněvotínské fit stezky.
Foto: Jan Doležal
pátek 12. září 2014, 16:55 - Text: Martin Višňa

Obyvatelé nedalekého Hněvotína, ale i přespolní, mohou využívat k udržování a zlepšování kondice novou fit stezku. S nápadem vytvořit přírodní areál zaměřený na rozvoj fyzických sil přišli studenti Univerzity Palackého. Na jeho vzniku se podíleli i jejich sousedé.

„Původně jsme s Kubou chodívali cvičit na hrazdy na dětské hřiště, ale mezi maminkami a dětmi jsme si připadali divně. V obci se navíc už nějakou dobu koketovalo s myšlenkou zbudovat posilovnu, tak jsme se rozhodli jít s naším nápadem za starostou. Ten byl tomu nakloněn,“ vzpomněl na první kroky jeden z autorů fit stezky, student rekreologie Tomáš Macoun.

Příprava a samotná stavba na polní cestě trvala rok a půl. Většinu prací řešili Hněvotínští svépomocí ve volném čase. „Sami jsme si udělali nákresy všech prvků, o jejich výrobu se pak postarali místní řemeslníci a pomohl také pan starosta. Na dřevěné prvky se využily klády ze staré chmelnice a také letošní májka, popsal Macoun.

Pro horlivce i seniory

Fit stezka je dlouhá dva kilometry a má čtrnáct stanovišť. Sportovci tu najdou hrazdu, bradla, žebřiny, velkou pneumatiku na cross fit, také malé pneumatiky nebo nejrůznější lávky na přeskoky či kliky. Zacvičit si mohou všichni, sportovní horlivci, děti i senioři.

„Na začátku je velká informační tabule s nabídkou tří různě dlouhých cvičebních okruhů, návštěvník si také volí obtížnost, totiž jestli mezi stanovišti půjde, pokluše nebo poběží. U každého stanoviště jsou pak další tabule, kde je popsáno a graficky znázorněno, co a jak se na daném prvku cvičí, i k jakým chybám může dojít,“ vysvětlil druhý z autorů Jakub Kriško, který studuje aplikované pohybové aktivity a mezinárodní rozvojová studia.

Zájem i z dalších obcí

Přírodní tělovýchovný areál na východním okraji Hněvotína byl otevřen minulou sobotu během obecních slavností, kdy se také žehnaly nové symboly obce. Podle studentů se o stezku zajímali i představitelé okolních vesnic, takže je možné, že v blízké budoucnosti v okolí Olomouce vyrostou podobné areály.

Sami autoři už přitom přemýšlejí o možném rozšíření stávající hněvotínské fit stezky. Uvažují také o uspořádání soutěžního klání o obecního siláka a na návrh starosty připravují akci zaměřenou na cvičení seniorů.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.