Studenti chtějí bourat bariéry na expedici v Norsku

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 19. ledna 2015, 08:19 - Text: Martin Višňa

Pět a půl tisíce kilometrů čeká studenty fakulty tělesné kultury na jarní expedici do Norska, během níž chtějí bourat bariéry a zprostředkovat nevšední cestovatelské a sportovní zážitky lidem se zdravotním znevýhodněním.

„Cílem expedice je pochopení skutečných potřeb lidí s handicapem, jejich tužeb a snů z hlediska volného času. A aké překonání bariér, se kterými se během cestování mohou potkávat,“ vysvětlila jedna z účastnic Jitka Dostálová.

Studenti budou v krajině plné fjordů, průzračných řek nebo architektonických zajímavostí dělat šestici osob s tělesným a zrakovým postižením asistenty a průvodce. Společně si vyzkoušejí několikadenní pobyt v drsné severské přírodě, naučí se základům mushingu, práce se psy, nebo rybolovu. Čeká je také raftování či prohlídka historického škuneru Fram, který se zúčastnil výprav k severnímu i jižnímu ledovému pólu.

„Studenti katedry aplikovaných pohybových aktivit mají možnost získat řadu profesních zkušeností, které pak přenesou i do našich podmínek pro budoucí pořádání obdobných akcí v Česku i za hranicemi,“ dodal odborný asistent Ondřej Ješina. 

Expedice se uskuteční na začátku května. Zúčastní se jí dvacet osob, z toho šest handicapovaných. Rozpočtované náklady činí 190 tisíc korun.

„Budeme rádi za každou finanční či materiální podporu. Odměnou pro přispěvatele bude především podíl na pomoci při bourání bariér na cestě za dobrodružstvím pro šest lidí, kterým osud do života postavil překážku – zdravotní handicap,“ uvedla Dostálová. Potenciální přispěvatelé ji mohou kontaktovat e-mailem.


Komentáře

Kateřina Váchová
19-01-15 21:05
Tak to hodně štěstí.. Norové si s nějakými turistickými stezkami moc hlavu nelámou.. Je to země spíš pro zdatné pěšochodce, než pro hendikepované.. Jsem zvědavá, jak to dopadne :)
Kateřina Váchová
19-01-15 21:06
Hlavně proto, že většina stezek je po šutrech.. šutry vlevo, šutry vpravo..

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.