Stavbu centra BALUO zahájil poklep základního kamene

Poklepání základního kamene centra BALUO. Zleva: Radek Hanuš (proděkan FTK), Jan Březina, Jiří Rozbořil (hejtman) rektor Jaroslav Miller, Martin Major (primátor), děkan FTK Zbyněk Svozil, Jaromír Uhýrek (Gemo) a arcibiskup Jan Graubner.
Foto: Martin Višňa, vizualizace: Atelier-r
pondělí 25. srpna 2014, 11:52 - Text: Pavel Konečný

Ve sportovním duchu zahájili dnes představitelé univerzity, města a regionu výstavbu aplikačního centra BALUO (Bases of Application Life Utilities Olomouc) fakulty tělesné kultury. Prolne se v něm výzkum lidského pohybu s praxí při vývoji nových sportovních a rehabilitačních pomůcek a zařízení.  

Před slavnostním poklepem základního kamene štafetově popřáli centru BALUO světlou budoucnost rektor Jaroslav Miller, olomoucký primátor Martin Major, hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, bývalý europoslanec Jan Březina, děkan Zbyněk Svozil i jednatel zhotovitelské firmy Jaromír Uhýrek. Stavbě požehnal také arcibiskup Jan Graubner.

„Vědecký výkon fakulty tělesné kultury je největší mezi obdobnými fakultami v republice. Tento potenciál BALUO a budoucí Centrum kinantropologického výzkumu ještě rozšíří,“ nastínil rektor Miller. Podotkl, že vznikající Kampus Neředín také zkrášlí tuto městskou lokalitu.

Pro vývoj, výkonnostní sport i volný čas

Výstavbou aplikačního centra získá fakulta více než 4000 metrů čtverečních sportovišť, testovací halu, bazén, laboratoře, prototypových dílen a další zázemí. Na novostavbu v příštím roce naváže rekonstrukce objektu někdejší vojenské prádelny, kde vzniknou moderní laboratoře pro Centrum kinantropologického výzkumu.

„Srdcem kampusu bude padesátimetrová testovací běžecká dráha. Bude to taková housenka, která všechny ostatní objekty propojí,“ uvedl Miroslav Pospíšil z olomouckého Ateliéru-r, jeden z autorů architektonické podoby projektu.

V dalších objektech vznikne pětadvacetimetrový bazén s testovací plaveckou dráhou a bazén s protiproudem, sportovní hala nebo menší víceúčelová tělocvična s tatami, trampolínovou jámou či horolezeckou stěnou. Testovací prostory budou vybaveny nejmodernější záznamovou technikou.

BALUO bude zaměřeno i komerčně na firmy, které hledají inspiraci pro nové produkty a služby v oblasti zdravého životního stylu a pohybové aktivity, nebo na profesionální sportovní týmy. „Záměrně neříkám, že to bude nejmodernější české, ale středoevropské centrum, protože nechceme být jen českou univerzitou,“ řekl novinářům rektor Miller.

Podle děkana fakulty tělesné kultury Zbyňka Svozila i olomouckého primátora Martina Majora, přispěje BALUO také ke zdravému životnímu stylu v nejbližším okolí, protože bude veřejnosti přístupné. „Průřezově je určeno pro všechny generace, od nejmladší populace až po seniory,“ vysvětlil Svozil.

Dobrá adresa

Bývalý europoslanec Březina prohlásil, že to nejdůležitější nejsou samotné stavby, ale to, kdo je v nich. Rozvoj vědy a výzkumu i jejich aplikaci do života považuje za jedinou možnou cestu do budoucna. „Toto místo je strategické už od dob římských legií, vybrali jste si dobře,“ prohlásil na adresu Kampusu Neředín, když se rozhlédl kolem základního kamene. Někde v těchto místech byl archeology deset let po založení fakulty odkryt římský tábor z doby Marka Aurelia.

Centrum BALUO bude dokončeno v příštím roce. Náklady na výstavbu dosáhnou 160 milionů korun, přičemž 120 milionů získala Univerzita Palackého z programu podpory Prosperita Operačního programu Podnikání a inovace, jehož poskytovatelem je Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Přestavba bývalé prádelny, která zbyla po odsunu sovětských vojsk, na moderní kinantropologické centrum přijde na 125 milionů. Celý sportovně-výzkumný komplex má být dokončen v roce 2016.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.