Startují České akademické hry, o medaile bojuje 1400 sportovců

Volejbalistky patří k medailovým nadějím Univerzity Palackého.
Ilustrační foto: Martin Višňa
pondělí 7. září 2015, 07:49 - Text: Martin Višňa

Soutěžemi v aerobiku, lukostřelbě nebo úvodními zápasy volejbalového turnaje dnes v Olomouci startují České akademické hry, které organizuje Univerzita Palackého. Do pátku se o medaile a mistrovské tituly utká na 1400 vysokoškoláků z celé České republiky.

Největší vysokoškolská sportovní událost u nás se na Hanou vrátila po deseti letech, oproti předchozím ročníkům přinesla několik novinek. Tou nejvýraznější je poprázdninový termín, přičemž právě letní měsíce byly jeho největší slabinou.

„V období prázdnin nemají učitelé se studenty osobní kontakt, a tak je obtížnější sestavit soupisky. Nakonec se ale přihlásilo přes 1400 sportovců, což dokazuje, že lze hry v tomto termínu uskutečnit. Navíc, vezmeme-li v úvahu, že někteří jsou přihlášeni na více disciplín, dostáváme se na číslo kolem 1600 účastníků jednotlivých soutěží,“ okomentoval čísla přihlášených předseda organizačního výboru her Svatopluk Horák z fakulty tělesné kultury.

Palackého medailové naděje

Sportovci během týdne změří síly ve dvaadvaceti sportovních odvětvích, nechybí mezi nimi atletické či plavecké disciplíny, fotbal, orientační běh nebo třeba nově zařazený bowling a šplh. Dnes ráno hry odstartovaly klání v aerobiku či lukostřelbě, první zápasy dnes sehrají také volejbalistky, mezi kterými jsou favorizovány právě reprezentantky Univerzity Palackého.

Kde dnes fandit našim?

9:00 Bowland Šantovka – bowling

9:45 Lazecká střelnice – lukostřelba

10:00 FTK Hynaisova – aerobik

10:00 hala DHK Zora – futsal:

UP vs. VFU Brno

10:30 hala UP – volejbal:

UP vs. VŠB-TU Ostrava

14:00 hala DHK Zora – futsal:

UP vs. ČVUT

14:30 hala UP – volejbal:

UP vs. VŠE Praha

„Také účast letošního mistra republiky v bowlingu Marka Talpy, který studuje fakultu tělesné kultury, dává šance na nejvyšší mety. Ale ve sportu je možné všechno a štěstí je vrtkavé, takže určitě lze očekávat i nějaká překvapení,“ dodal Horák.

Doprovodný program

S dnešním večerem se hry přesunou ze sportovišť také do dalších prostor. V kapli Božího těla v Uměleckém centru budou hry po 19. hodině slavnostně zahájeny za účasti představitelů Univerzity Palackého a dalších vysokých škol, které vyslaly do sportovních bojů své studenty, a zástupců České asociace univerzitního sportu a olomouckého regionu. Během setkání dojde i na předání pořadatelské štafety Karlu Rýdlovi, prorektorovi Univerzity Pardubice, která bude akademické hry hostit v příštím roce.

V klubu 15minut je pak nejen pro sportovce připravena ČAH Welcome Party. Na doprovodný program se účastníci her mohou těšit i v dalších dnech, v plánu jsou komentované prohlídky Olomouce, sportovní speciál oblíbeného Hospodského kvízu nebo Velká salsa a latino tancovačka v sadech.

Podrobnosti ke sportovnímu i doprovodnému programu her najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.