Sportovci s mentálním postižením změří síly v Olomouci

Z loňského turnaje v bocce.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 9. června 2016, 14:53 - Text: Martin Višňa

Začátkem příštího týdne propuknou v Olomouci Regionální hry speciálních olympiád a druhý ročník národního turnaje v bocce, na nichž poměří síly sportovci s mentálním a kombinovaným postižením. Událost pro ně pořádají studenti Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého. 

Dva dny soutěží v areálu atletického stadionu zahájí v pondělí 13. června kolem 11. hodiny seskok parašutistů z Hanáckého paraklubu, kterým vyvrcholí uvítací ceremoniál s nástupem všech výprav. Pak se již sportovci vydají na svá stanoviště, zejména k hřištím pro bocce, italskou obdobu známějšího pétanque.

„Kromě bocce se bude soutěžit také v přizpůsobených sportech pro malé sportovce ve věku do osmi let a proběhne soustředění v gymnastice,“ vyjmenovala Julie Wittmannová, členka prezidia Českého hnutí speciálních olympiád a odborná asistentka katedry aplikovaných pohybových aktivit, za jejíhož dohledu studenti akci pro mentálně postižené sportovce připravují. 

Kromě sportovního zápolení se mohou účastníci a diváci těšit na doprovodný program, který zahrnuje mimo jiné i večer s hudbou a tancem v S-klubu, kam jsou všichni zváni. Regionální hry a turnaj v bocce pak vyvrcholí v úterý, kolem 15. hodiny budou soutěže slavnostně zakončeny.

„Vzhledem k tomu, že se v následujících dnech na naší fakultě koná Evropská konference aplikovaných pohybových aktivit, zájemci budou mít také možnost zúčastnit se úterního mezinárodního školení Speciálních olympiád,“ doplnila Wittmannová.

Speciální olympiády chtějí umožnit sportovní vyžití lidem s mentálním a kombinovaným postižením a zároveň přiblížit veřejnosti, jaké to je, sportovat s handicapem, a poskytnout radost z pohybu všem účastníkům i návštěvníkům. Olomouc patří díky katedře aplikovaných pohybových aktivit fakulty tělesné kultury k tradičním místům, kde se hry pro mentálně postižené sportovce v České republice pořádají. Loňských her se zúčastnili sportovci z dvaceti klubů napříč celou zemí, přizpůsobené sporty si mohly vyzkoušet také děti z jedné olomoucké školky. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.