Sportovci bodovali na akademických hrách, Univerzita Palackého je pátá mezi školami

Ploutvové plavkyně Barbora Sládečková a Zuzana Svozilová na Českých akademických hrách.
Foto: ČAH 2014
středa 2. července 2014, 11:03 - Text: Martin Višňa

Třinácté České akademické hry, které v minulém týdnu hostila Technická univerzita v Liberci, jsou již minulostí. Olomoučtí reprezentanti se přitom na severu Čech neztratili, díky jejich výkonům se Univerzita Palackého umístila v celkovém pořadí škol na pátém místě.

Na vrcholu žebříčku letošních her stanula stejně jako vloni Univerzita Karlova, za ní Masarykova univerzita, Vysoké učení technické a České vysoké učení technické. Olomoucká univerzita si celkovým pátým místem oproti loňsku o dvě příčky polepšila, když sportovci v jejích barvách získali celkem 27 zlatých a tři desítky stříbrných a bronzových medailí.

„Naším nejúspěšnějším sportovcem se stal plavec Michal Rubáček, který vybojoval pěti zlatých medailí, nejúspěšnějšími sportovkyněmi pak atletka Andrea Holleyová a ploutvová plavkyně Barbora Sládečková se ziskem čtyř zlatých medailí,“ uvedl koordinátor olomoucké účasti na hrách Vítězslav Prukner z katedry sportu fakulty tělesné kultury.

Zlato za dva tisíce

Nejúspěšnější sportovci zároveň odrážejí i disciplíny, v nichž Olomoučtí dominovali. V ploutvovém plavání brali celkem 24 medailí, z toho polovinu těch nejcennějších, atleti a plavci pak získali po devíti medailích.

Kromě toho bodovala také šermířka Taťána Vrtalová, v orientačním běhu si pro zlato doběhl David Procházka a turnaj v házené stejně jako vloni ovládly olomoucké hráčky. „Myslím, že nejtěžší byl pro nás první zápas proti Západočeské univerzitě. Pomalu jsme se rozehrávaly a nemohly trefit branku, ale druhý poločas už byl o něčem jiném. Postupně jsme pak navyšovaly skóre a začaly hrát víc v klidu. V týmu nás bylo pět hráček ze Zory Olomouc, občas to tak bylo jednodušší, protože jsme mohly hrát domluvené signály,“ komentovala průběh turnaje házenkářka Tereza Kubáčková.

Úspěšní sportovci se mohou těšit na mimořádné sportovní stipendium 2000 korun za každou zlatou medaili.  

Za rok v Olomouci

Do reprezentace Univerzity Palackého se přihlásilo 111 studentů, skutečný počet účastníků her v jejích barvách byl ale nižší z důvodů zranění či plnění studijních povinností. Celkově se třináctých akademických her zúčastnilo na dva tisíce sportovců ze tří desítek českých vysokých škol. I tentokrát však byly některé disciplíny z programu kvůli nízkému zájmu vypuštěny nebo se závodilo s minimální účastí. Na druhou stranu ale bylo dosaženo několika pozoruhodných výsledků, například splnění limitu pro účast na evropském šampionátu v plavání.

Po Liberci nyní přebírá pořadatelské otěže Univerzita Palackého, která bude největší vysokoškolskou sportovní událost hostit za rok na přelomu června a července. „Věřím, že České akademické hry 2015 uspořádáme nejméně tak úspěšně, jak tomu bylo letos v Liberci,“ dodal Prukner.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.