Setkání s nevidomým lektorem: vhled do světa handicapovaných

Stanislav Brož s manželkou, Barbora Tkadlecová a Helena Kisvetrová (stojící zprava).
Foto: Velena Mazochová
pondělí 3. března 2014, 16:01 - Text: (mav) Placená inzerce PI 1405

S nevidomým lektorem Stanislavem Brožem a jeho manželkou se dnes setkaly posluchačky oboru Všeobecná sestra na fakultě zdravotnických věd.

Setkání spojené s diskusí patřilo do série cvičení zařazených do výuky inovovaného předmětu Základy péče o osoby se zdravotním postižením. „Spolupráce se studenty je vynikající, mám s nimi dobré a letité zkušenosti. Jsou to zvídaví lidé,“ uvedl Brož. Problematiku života s handicapem se snaží pojmout prakticky a s důrazem na zdravotnický obor.

„Studenty ale zajímá cokoli – jak vaříme, pereme, jak vychováváme své dítě a jak zvládáme svůj handicap v zaměstnání nebo partnerských vztazích,“ dodal Brož. Svoji profesi programátora uplatnil už dříve při počítačové výuce nevidomých. 

„Do výuky jsou jako lektoři pravidelně zapojovány osoby se zdravotním postižením. Svůj životní příběh vyprávějí studentům konkrétní lidé, kteří s handicapem žijí,“ uvedla spoluřešitelka projektu Helena Kisvetrová.

Studenti si mohou podle ní vytvořit objektivnější postoj k postiženým lidem, kteří nejsou představeni v pozici pacienta. „Na nemocničním oddělení je většinou vidí právě v této roli, kdežto tady se setkají s lidmi, kteří mají často i velmi těžké zdravotně postižení, a přesto jsou schopni pracovat, starat se o rodinu nebo jsou úspěšní ve sportu,“ dodala Kisvetrová.

Součástí dnešního cvičení byla i projekce instruktážního filmu z produkce Tyflocentra Olomouc. Studenti si také vyzkoušeli jednotlivé pomůcky pro nevidomé. K dispozici byly moderní slepecké hole, simulační brýle umožňující bezprostřední vnímání světa nevidomých s konkrétní oční vadou, mluvící tonometr nebo zařízení pro rozeznávání barev.

Semestrální výuka zahrnuje bloky zaměřené na celou škálu jednotlivých typů zdravotních postižení. Fakulta spolupracuje například s vozíčkářskou atletkou Evou Kacanů, o problémech sluchově postižených vypráví pravidelně neslyšící lyžařka Petra Kurková. Zprostředkované zkušenosti ze života hluchoslepých a mentálně postižených studentům předávají Dana Štěrbová a Hana Válková z fakulty tělesné kultury.

Účastníci dnešního setkání byli poslední skupinou, která se s lektorem potkala. Inovace předmětu Základy péče se zdravotním postižením je součástí evropského projektu Zvýšení profesních kompetencí studentů zdravotnických a tělovýchovných studijních programů ve vztahu k osobám se zdravotním postižením, který letos končí.

Zvýšení profesních kompetencí studentů zdravotnických a tělovýchovných studijních programů ve vztahu k osobám se zdravotním postižením 
CZ.1.07/2.2.00/28.0181


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.