Scientific Week přiveze do Olomouce špičky výzkumu zdravého životního stylu

Ilustrační foto: Freeimages
čtvrtek 29. května 2014, 11:12 - Text: Martin Višňa

Olomouc se na počátku června stane místem s největší koncentrací odborníků na zdravý životní styl dětí a mládeže. V průběhu Scientific Weeku se nejprve v termínu 2. až 4. června zúčastní konference Movement and Health, na ni pak naváže setkání řešitelů studie HBSC (The Health Behavior in School‑aged Children).

Zdravím a pohybovou aktivitou dětí a mládeže se na sedmém ročníku mezinárodní konference Movement and Health bude v Regionálním centru Olomouc zabývat na dvě stě vědců z dvaceti zemí. „Nechybí mezi nimi ani takové špičky výzkumu lidského pohybu a životního stylu, jako jsou profesor James Sallis, jenž v roce 2012 převzal první čestný doktorát navržený fakultou tělesné kultury, Mark De Ste Croix z University of Gloucestershire nebo expert z oblasti aplikovaných pohybových aktivit James Rimmer,“ vyjmenoval sekretář konference Michal Kudláček.

Příspěvky, se kterými vedle českých a zahraničních kapacit vystoupí zástupci pořádající fakulty tělesné kultury, ale také olomoucké medicíny či fakulty zdravotnických věd, zazní v osmi připravených sekcích. Ty postihují ústřední téma konference z nejrůznějších hledisek: řeč bude o fyziologických a biomechanických aspektech pohybu dětí, sedavém chování, zraněních při sportu, zážitkové pedagogice nebo pohybových aktivitách osob se speciálními potřebami.

Kromě přednášek a debat však organizátoři připravili pro účastníky také bohatý doprovodný program. „Den bude začínat ranní rozcvičkou, kdy si budou moci vybrat z nabídky pohybových aktivit, pro zájemce máme připravené i možnost tandemového seskoku s padákem. Konferenci zakončí společenský večer v Konviktu s vystoupením muzikoterapeuta Lubomíra Holzera a dvou kapel,“ doplnil Kudláček.

První setkání HBSC v Česku

Právě během středečního večera se spolu setkají účastníci končící konference a meetingu mezinárodní studie HBSC zabývající se zdravím a životním stylem školáků, který ten den naopak začíná. Půjde o první setkání řešitelů srovnávací studie pořádané v Česku.

„Meeting nebude primárně konferencí, scházíme se, abychom si předali know-how. V současnosti probíhá sběr dat v zapojených zemích, některé země ho již dokončily, takže se chceme informovat o tom, jak sběr probíhá, jaké se vyskytly problémy. Zároveň se začne formovat pracovní skupina, která bude připravovat mezinárodní zprávu z výzkumu,“ přiblížil vedoucí českého týmu studie Michal Kalman z Institutu aktivního životního stylu.

Před řešiteli HBSC studie ze čtyřicítky zemí je ovšem také důležitý úkol, budou hledat nový styl koordinace výzkumu. „Studie se provádí již přes třicet let, posledních pětadvacet let organizačně ve stejné struktuře. Už před rokem jsme se shodli, že je vhodné tuto strukturu změnit, inovovat, aby se studie mohla nadále provádět efektivně a třeba se nerozpadla,“ vysvětlil Kalman.

Pozvánku na HBSC meeting vedle řešitelů studie přijala také zástupkyně Světové zdravotnické organizace pro Evropu Vivian Barnekow, prorektorka University of Bergen Oddrun Samdal, ale i vedoucí české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová nebo ředitelka odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Jarmila Rážová.

Vědecký týden

Konference Movement and Health a setkání řešitelů HBSC studie jsou největší odborné události, které v letošním roce fakulta tělesné kultury pořádá. Termín, v němž se konají, organizátoři propagují jako Scientific Week in Olomouc, tedy Olomoucký vědecký týden. Vznikl mimo jiné webový rozcestník, kde se zájemci dozvědí více informací.

Lukáš Masner, který stojí i za dřívějšími klipy k plánované výstavbě nových objektů fakulty, v nichž se objevily osobnosti spojené s univerzitou a regionem v neobvyklých situacích, natočil i vtipnou videopozvánku na tento týden, kterou je možné zhlédnout ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.