S Centrem APA o víkendu na monoski do Hlinska

Monoski.
Foto: archiv Centra APA
středa 8. ledna 2014, 08:34 - Text: Martin Višňa

Tři lyžařská střediska budou během zimy hostit druhý ročník série Dny na monoski, kterou pořádá Centrum aplikovaných pohybových aktivit při fakultě tělesné kultury. Jako první si budou moci speciálně upravenou lyži pro handicapované sportovce vyzkoušet zájemci tento víkend v Hlinsku.

Po loňské nečekaně velké účasti a obrovském ohlasu veřejnosti by byl podle organizátorů hřích Dny na monoski nezopakovat. „Vloni jsme do toho šli s obavami, ale výsledek předčil naše očekávání. Během čtyř dnů jsme svezli více než stovku zájemců, z toho na padesát vozíčkářů,“ připomněl úspěch loňské premiéry vedoucí Centra APA Ondřej Ješina.

Letos se pracovníci centra ve spolupráci s lyžařskými školami Skifanatic a Newman school vydají do tří skiareálů. Nejprve zavítají v sobotu 11. ledna do Hlinska na Vysočině, týden nato do areálu Rališka v Beskydech a poslední zastávkou budou první březnový den Hlubočky u Olomouce. V každém středisku bude k dispozici šest až osm monoski, které budou pod dohledem instruktorů v nepřetržitém provozu a které si může každý vyzkoušet.

Monoski je speciálně konstruovaná lyže umožňující lyžování tělesně postiženým. Skládá se ze sedačky, která je usazena na jednu lyži, v rukou pak lyžař má další dvě stabilizační lyže k udržení rovnováhy a správnému vykrojení oblouku. „Lyžovat na monoski ale může úplně každý, je to zábava a oproti klasickému lyžování něco netradičního. Zveme aktivní monolyžaře i začátečníky a všechny zvědavce, kteří si prostě jen chtějí vyzkoušet něco nového,“ uvedl pracovník centra Martin Kučera.

Jezdit se bude i přes panující spíše jarní počasí. „Už jsme přemýšleli o přesunutí na jiný termín, z Hlinska nás však ujistili, že sníh mají, takže lyžovat se bude,“ dodal Kučera.

Monoski budou na svahu připraveny k vyzkoušení v době od 9 do 16 hodin.

Videopozvánka je ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.