Rektor a děkani měří ve výzvě aktivitu se studenty

Krokoměr.
Aspoň 10 tisíc kroků denně.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 4. prosince 2014, 11:23 - Text: Martin Višňa

Rektor Jaroslav Miller, děkani Zbyněk Svozil a Peter Tavel a další tři desítky pracovníků a studentů Univerzity Palackého od pondělí monitorují svou pohybovou aktivitu krokoměrem. Zapojili se do desetidenní chodecké výzvy portálu Radost z pohybu.

„Přišlo nám zajímavé zjistit a porovnat, jak jsou na tom s pohybem představitelé jednotlivých fakult a rektorátu. Proto jsme vyhlásili výzvu, do které se nám podařilo zapojit rektora, některé děkany či proděkany, ale třeba i sekretářky a další zaměstnance a samozřejmě studenty. Otevřelo se tak několik pomyslných soubojů, mezi fakultami a rektorátem nebo mezi pracovníky a studenty,“ uvedl Martin Kučera z fakulty tělesné kultury.

Každou fakultu ve výzvě reprezentuje čtyřčlenný tým, vždy dva pracovníci a dva studenti, za rektorát krokoměr připnuli vedle rektora a jeho asistentky ještě dva zaměstnanci oddělení komunikace. Svoji pohybovou aktivitu sledují od uplynulého pondělí až do příští středy, údaje z krokoměru každý den zapisují do systému Indares.com, který vzniká na fakultě tělesné kultury a umožňuje vedení sportovního deníku. Své výkony také mohou na internetu komentovat.

Sen každého proděkana

„Jsem celoživotní sportovec, ale poslední dobou mám ve funkci rektora méně pohybu, než bych si přál. Proto chci svůj pohyb změřit a srovnat ho s mým normálním režimem ve volných dnech, kdy nejsem zatížen pracovními povinnostmi. Navíc portál Radost z pohybu propaguje důležitost chůze pro zdraví každého z nás – a to je mi blízké,“ prozradil svou motivaci rektor.

Představu o vlastní aktivitě si chce udělat také třeba předseda akademického senátu univerzity Jiří Langer. Vít Hušek z teologické fakulty zase uvedl, že změřit si síly s děkanem a rektorem je snem každého proděkana.

Žebříček účastníků po prvních dvou dnech výzvy vede studentka filozofické fakulty Iva Ježíšková. „Musím říct, že pondělní počasí bylo skoro zkouškou. Chtěla bych poděkovat svým novým zimním botám, které se mnou doufám budou držet krok i nepromokavost v dalších dnech,“ uvedla.

Špatně si nevede ani Barbora Kristová z fakulty tělesné kultury. „Začala jsem chodit z centra na Neředín pěšky a dopravní podnik mě v tom dost podporuje,“ poukázala na aktuální situaci v městské hromadné dopravě.

Podpora pohybové aktivity

Smyslem chodecké výzvy je podpořit zájem o pohybovou aktivitu u akademické obce, ale i veřejnosti. Zároveň má demonstrovat, jak je jednoduché a praktické svou aktivitu sledovat a hlídat si alespoň plnění denního doporučení Světové zdravotnické organizace. Podle ní by měl dospělý člověk ujít denní alespoň deset tisíc kroků k udržení stávající úrovně zdraví.

Před nedávnem již tým Radosti z pohybu podobnou výzvu uspořádal, po dobu jednoho týdne nosilo krokoměr u pasu dvanáct osob různého věku a profese. Tuto soutěž ovládl 75letý senior, s poměrně velkým odstupem za ním se umístil žák základní školy a číšník.

Průběžné výsledky univerzitní výzvy mohou zájemci sledovat ZDE.  

 

 

 

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.