Rekreolog popluje závod plachetnic, účast podpořil ománský sultán

Tomáš Hollein a Gulden Leeuw.
Koláž: Žurnál UP
středa 11. září 2013, 08:06 - Text: Martin Višňa

Student olomoucké rekreologie Tomáš Hollein se na podzim zúčastní závodu historických plachetnic ve Středozemním moři. Jeho plavbu na holandské lodi Gulden Leeuw finančně podpořil ománský sultán prostřednictvím stipendia Sultanate of Oman Bursary Scheme.

Grant podporuje mladé lidi, kteří chtějí získat zkušenosti s plavbou a ovládáním velkých historických plachetnic. Námořní trénink probíhá během účasti na regatě, tedy závodu těchto lodí, který je pořádán ve Středozemním moři. Každý rok může této možnosti využít až sto mladých lidí ve věku od 16 do 25 let.

Hollein se o grantu dozvěděl při přípravách studentského expedičního projektu. „Nebylo to nic těžkého. Stačilo vyplnit dvoustránkovou žádost a pak už jen čekat. Nakonec mě vybrali, tak jsme zarezervovali loď a bylo to,“ uvedl posluchač navazujícího magisterského studia rekreologie na fakultě tělesné kultury.

„Mám radost, že jsou studenti aktivní a nebojí se psát žádosti do netradičních grantových schémat. Tato možnost je otevřena i do dalších let. V podstatě kdokoli, kdo splňuje podmínky udělení grantu, může o participaci na těchto akcích žádat,“ doplnil Michal Kalman, garant zmíněného expedičního projektu a český zástupce neziskové charitativní organizace Sail Training International. Ta se soustředí na rozvoj a vzdělávání mladých lidí prostřednictvím plavby na historických plachetnicích a celosvětově zastřešuje podobné námořní akce, jichž se účastní až sto lodí z 31 zemí.

Tomáš Hollein se nalodí na druhou etapu letošní středomořské regaty. Společně s 25 mladými lidmi z celého světa popluje od 29. září do 5. října z francouzského Tolounu do italského přístavu La Spezia na palubě 70metrové plachetnice Gulden Leeuw z roku 1937. Loď sloužila v Dánsku k biologickému výzkumu nebo k výcviku námořníků. Před šesti lety byla zakoupena do soukromého vlastnictví a opravena.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.