Půlmaratonská výzva už zná jména osmi odvážných běžců

Účastníci Půlmaratonské výzvy 2016.
Koláž: Martin Višňa
pondělí 22. února 2016, 07:36 - Text: Martin Višňa

Půlmaratonská výzva, kterou vyhlásil portál Radost z pohybu, zná jména svých účastníků. Na červnový půlmaraton se pod vedením atletického trenéra a za pomoci odborníků z fakulty tělesné kultury připraví osm běžců. Někteří si chtějí zlepšit čas z předešlých let, jiní si na tak dlouhé trati odbydou premiéru.

Být mezi osmi vyvolenými si přálo jednadvacet uchazečů. Jejich přihlášky s motivačními dopisy posuzovali vedle zástupců Radosti z pohybu také představitelé RunCzech běžecké ligy, pod jejíž hlavičkou se půlmaratony v České republice konají, a trenér Jan Brtník z Atletického klubu Olomouc, který přípravu běžců povede.

„Překvapilo mě, že jsme se víceméně shodli na stejných jménech. Můj klíč byl takový, že mě uchazeči museli něčím zaujmout. Tím nemyslím seznam jejich dosavadních úspěchů, ale to, s čím do výzvy jdou, jejich představy o tréninku, ale třeba i o životě. Zajímaly mě informace naznačující, že právě s těmito lidmi bude zajímavé pracovat,“ uvedl trenér.

Ne starému železu

Mezi vybranými běžci je tak Michal Hradil, který má nejambicióznější plán, totiž zaběhnout 21kilometrovou trasu v čase pod hodinu a 23 minut. Oproti tomu Iva Ježíšková, fitness trenérka spojená též se studentským rádiem UP Air, nebo učitelka ze školky Kateřina Kellerová se na start půlmaratonu postaví vůbec poprvé.

Nejstarší účastnice, dvaačtyřicetiletá Markéta Nečesaná, chce zase dokázat ženám středního věku, že i po čtyřicítce se dá s během a pohybem začít a dosáhnout výsledků. Půlmaraton chce zvládnout za dvě hodiny. Že nepatří do starého železa, si chce dokázat i o dva roky mladší Jan Dvořák. Ten v motivačním dopisu přiznal, že vedl bouřlivý život, ale vloni si uvědomil, že by to chtěl změnit.

Služby a podpora za dvanáct tisíc

Olomoucký půlmaraton se běží v sobotu 25. června. Do jeho startu budou účastníci plnit tréninkový plán, absolvují zátěžové testování, konzultace s výživovou poradkyní, k dispozici jim bude fyzioterapeut a svými zkušenostmi přispějí také loňští půlmaratonci. Každému se dostane služeb a podpory v hodnotě přes dvanáct tisíc korun.

Základem přípravy budou pravidelné středeční tréninky Jogito ergo sum, které Radost z pohybu již přes rok pořádá. „Ty budou pro celou osmičku ve velké míře stejné. V individuální části přípravy se ale budou jejich tréninkové plány lišit. Můžou mít například stanoveno, že jeden den poběží určitou dobu, každý ale jiným tempem, někdo tak naběhá dvanáct kilometrů a někdo jen devět. Mám také vytipovaných několik závodů, krosových i silničních, které do plánů zahrnu, protože potřebuji běžce vidět nejen při tréninku, ale i v ostrém běhu,“ přiblížil přípravu trenér Brtník.

Půlmaratonská výzva naplno propukne na začátku března. Její průběh můžete sledovat zde


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.