Půlmaratonci splnili první povinnosti tréninkového plánu

Půlmaratonci přezvali tréninkové plány a podstoupili zátěžový test.
Fotogalerie: Martin Višňa
úterý 8. března 2016, 07:30 - Text: Martin Višňa

Půlmaratonská výzva Radosti z pohybu odstartovala. Ve čtvrtek běžci absolvovali na fakultě tělesné kultury zátěžové testy a převzali své tréninkové plány, jejichž první body plnili o uplynulém víkendu.

„Mám za sebou první úkol, běh na 45 minut. Po půlhodině pobíhání mezi vinohrady jsem byl úplně tuhý,“ dal o sobě po víkendu vědět jeden z účastníků, absolvent neředínské fakulty Tomáš Prycl. Jeho běžecká kolegyně Iva Ježíšková zase přidala střípek k pobavení. „Naši milí senioři na mě koukali jako na vraha, jen pan farář mě hezky pozdravil. Příště půjdu běhat v čase, kdy lidi nechodí z kostela,“ komentovala své víkendové plnění moderátorka rádia UP Air.

Tréninkové plány si osmička běžců, které organizátoři Půlmaratonské výzvy vybrali z dvacítky přihlášených, převzala během čtvrtečního setkání na fakultě tělesné kultury. Půlmaratonci se také seznámili s Ivou Klimešovou, která jim poradí s jídelníčkem, nebo službami, které běžcům nabízí jeden z partnerů výzvy Mobilní fyzioterapie. 

Strach z pásu

Především však účastníci výzvy na fakultě absolvovali úvodní měření tělesného složení a maximální zátěžový test na běhacím pásu, kterého se vesměs báli, protože si nedokázali představit, co všechno je čeká. Z laboratoře pak odcházeli zpocení a zadýchaní, ale také spokojení, a to nejen proto, že už to měli za sebou. Třeba Michala Hradila, který má ve výzvě nejambicióznější cíl, zaběhnout půlmaraton v čase hodina 23 minut nebo lepším, výsledek potěšil.

„Nikdy jsem takový test neabsolvoval a nevěděl jsem, do čeho jdu. Na začátku jsem se cítil dost nepřirozeně, koukal jsem doprava, doleva, pod sebe a pomalu si zvykal a srovnával krok. Po chvilce jsem se už dostal do rytmu a už jsem si jel to svoje. Hodnoty, které mi naměřili, jsou na stejné úrovni, jakou mají prvoligoví fotbalisté,“ uvedl Hradil.

Východisko pro trénink

Výsledky testů poslouží trenérovi Janu Brtníkovi jako podklad při tvorbě tréninkových plánů na další týdny. Prozatím totiž běžci obdrželi na základě popsaných běžeckých zkušeností pouze povinnosti pro několik nadcházejících dnů. Během šestnáctitýdenní přípravy je ovšem vedle individuálního běhání a regenerace čekají také středeční společné tréninky Jogito ergo sum, trenérem určené závody a také opakovaná měření na fakultě tělesné kultury.

Výzva vyvrcholí 25. června startem Mattoni 1/2maratonu Olomouc. Její průběh můžete sledovat na Radosti z pohybu a na facebookové stránce tohoto webu. Pokud dáváte přednost rozhlasovým vlnám, můžete každé liché úterý večer poslouchat studentské rádio UP Air a pořad Ježíšek běhálista, kde se o své běžecké zkušenosti dělí účastnice Půlmaratonské výzvy Iva Ježíšková a její hosté. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.