Půlmaratonci Radosti z pohybu jsou připravení, do cíle jim pomůže i rock

Účastníci Půlmaratonské výzvy: zleva – Lucie Mohelníková, Martin Kučera, Lucie Kabešová a Tomáš Nádvorník, dole – trenér Jan Brtník. Foto: Martin Višňa
středa 17. června 2015, 16:44 - Text: Martin Višňa

Čtveřici, která se pod hlavičkou portálu fakulty tělesné kultury Radost z pohybu připravuje na Olomoucký půlmaraton, už zbývají do startu pouhé dva dny. Během uplynulých intenzivních tří měsíců se z nich podle atletického trenéra Jana Brtníka stali dospělejší běžci. A za to možná přijde o vlasy.

Na začátku bylo zájemců o přípravu na půlmaraton pět. Medička Klára Marecová ovšem výzvu nakonec vzdala, zbyla čtyřka ve složení studentka filozofické fakulty Lucie Kabešová, asistentka ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Lucie Mohelníková, Martin Kučera z fakulty tělesné kultury a technik Českých drah Tomáš Nádvorník.

Během tří měsíců absolvovali na neředínské fakultě kontrolní měření tělesného složení a zátěžové testy, od výsledků se odvíjely tréninkové plány, které pro běžce sestavil trenér Jan Brtník. „O všech můžu říct, že udělali v běhání, ale i v přístupu k němu velký pokrok, ze všech jsou mnohem dospělejší běžci,“ uvedl trenér s tím, že poslední dny přípravy už budou spíše poklidnější. „Více volna, pouze kratší běhy a žádná posilovna. Prostě už jen ladíme formu,“ dodal.

S rockem v uších

Pozitivní změny na sobě pozorují i sami běžci. „Uběhlé dva a půl měsíce tréninku mi změnily život. Běhala jsem sice i předtím, ale díky tréninkovému plánu, výživové poradkyni a profesionálnímu dohledu dostal běh jinou dimenzi. Vnímám zlepšení každým týdnem a stanovuji si postupně větší a větší cíle, zároveň získávám i větší sebedůvěru. A jako třešinka na dortu pro mě je, že si změn, které trénink přináší, začíná všímat i okolí,“ uvedla Lucie Kabešová.

Půlmaraton chce zaběhnout pod hodinu 59 minut. V případě krize jí k tomu má pomoci i řízná hudba. „Žádný popík mě nenabudí, takže se v mém playlistu objevují například System of a Down, Red Hot Chili Peppers nebo AC/DC,“ dodala.

O minutu delší čas si na více než 21kilometrovou trať dává druhá z Lucií, Mohelníková, Martin Kučera chce do cíle doběhnout v maximálním čase hodina a půl. Tomáš Nádvorník si dal čas hodina 33 minut, ale tuší, že jej nejspíš nedosáhne. „Necelé dva týdny jsem ležel s nemocí, takže cítím obrovské zhoršení, což bohužel ukázal i poslední zátěžový test. Zhoršila se mi všechna čísla. Můj vysněný čas dost možná nezaběhnu, ale zabojuju, jako kdyby to mělo být naposledy,“ prohlásil.

Půjde trenér dohola?

Pokud doběhne v horším čase, absolvuje některých z dalších tréninků v tom nejšílenějším kostýmu, jaký sežene. Ve skupině totiž padly vzájemné sázky a zajímavé okamžiky čekají na každého jejího člena. Lucie Mohelníková v případě horšího času poběží atletický ovál po čtyřech, Martin Kučera zase bude dobrovolničit v organizaci, kterou mu ostatní vyberou, Lucie Kabešová nachystá ostatním piknik.

Pokud se ovšem vysněných časů běžcům podaří dosáhnout, nechá se trenér ostříhat dohola. Údajně už s tím i počítá, protože jsou svěřenci na půlmaraton dobře připravení. Definitivně to však potvrdí sobota.

Účastníci Půlmaratonské výzvy se rekrutovali ze středečních běžeckých tréninků Jogito ergo sum, které portál Radost z pohybu od února organizoval. Pravidelně si přišlo zaběhat na dvě desítky zájemců, především studentů či zaměstnanců Univerzity Palackého. Na podzim by měly tréninky znovu pokračovat.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.