Psychiku sportovce přiblížila na konferenci i Petra Kvitová

Petra Kvitová s hlavním organizátorem konference Michalem Šafářem.
Fotogalerie Martin Višňa
pondělí 15. prosince 2014, 07:12 - Text: Martin Višňa

O vlivu psychiky na výkon sportovce z různých hledisek diskutovali v pátek a v sobotu na fakultě tělesné kultury účastníci konference Psychologie sportu v praxi. Mezi hosty byli například tenistka Petra Kvitová, ledový muž Wim Hof nebo průkopník mentálního koučinku Marian Jelínek. 

Základní charakteristikou největšího republikového setkání zaměřeného na sportovní psychologii byla konfrontace pohledů na mentální aspekty vrcholového výkonu od sportovních psychologů, mentálních koučů, trenérů, samotných sportovců či rodičů. Hned úvodní přednáška Wima Hofa ovšem nabídla i další konfrontaci – jeho výkonů s hranicemi možného.

Ledový rekordman

Ledový muž, jak se Hofovi přezdívá, je rekordmanem v pobytu v ledové vodě, pouze v šortkách uběhl maraton za ledovým polárním kruhem, vyšel na vrchol Kilimandžára a téměř zdolal Mount Everest. Základním kamenem jeho výkonů jsou dechová cvičení, trénink mysli, který je důležitý pro ovládání nervové soustavy, a postupné vystavování těla chladu. Svou metodu má navíc vědecky podloženou.

„Není typický vrcholový sportovec, ale jeho výkony vrcholové jsou. Přijde mi nesmírně zajímavé a fascinující to, že není žádnou hříčkou přírody a že to, co dokázal, je schopen předat dál. Má postavený systém mentálního tréninku, který umožňuje běžným lidem posouvat své hranice, možná ještě dál, než předpokládáme, že je možné,“ komentoval Hofovu přednášku organizátor konference Michal Šafář.

Slavné sportovní okamžiky

Svým pohledem na psychologii ve sportu přispěl i sportovní novinář Karel Knap, když připomněl zlatý hattrick českých hokejistů na přelomu tisíciletí a zároveň přidal náznak toho, co se honí hlavou žurnalistům při výkonu jejich práce na vrcholných sportovních akcích.

Okamžiky, které vešly do dějin sportu, zmínil ve svém příspěvku o etice také hokejový trenér a mentální kouč Marian Jelínek, jenž na třech situacích demonstroval možné cesty k úspěchu. Mimo jiné použil záběry z barážového zápasu Francie – Irsko, kdy francouzští fotbalisté dali po neodpískané ruce gól a postoupili na mistrovství světa. Nebo video z vítězství rychlobruslaře Stevena Bradburyho na olympiádě v Salt Lake City poté, co soupeři před cílem upadli.

Tenisová jednička za sportovce

Došlo i na připomenutí wimbledonského triumfu Petry Kvitové. Česká tenisová jednička na konferenci prezentovala pohled sportovce a v diskusi odpovídala nejen na otázky týkající se spolupráce právě s Michalem Šafářem. Plénum zajímalo například její zápasové know-how, jak si zvedá sebedůvěru, když se jí zrovna nedaří.  

„Je to o koncentraci. Když mi skončí výměna, ať už dobře, nebo špatně, tak se ji snažím v sobě nějak uzavřít a soustředit se na výměnu následující. Tenis je hezký a zároveň smutný v tom, že do posledního míče není konec, každým míčem se dá zápas ztratit nebo naopak získat na svou stranu. Nerada se vzdávám,“ odvětila tenistka.

Cesta k cíli: být sám sebou

Téma konference přilákalo 180 účastníků ze všech koutů Česka a Slovenska, například fyzioterapeutku Evu Kolářovou z Karlových Varů. „Konference mě ale zaujala především jako rodičku, syn hraje hokej. Nejvíce mě oslovil Marian Jelínek, nejen tématem, ale i svou přirozeností a tím, že ví, o čem mluví. Z jeho příspěvku i z odpovědi na mou otázku v diskusi mi vyšlo, že když je sportovec sám sebou, chce dosáhnout nějakého cíle a je vnitřně vyrovnaný, tak ho prostě dosáhne,“ uvedla Kolářová.

„Jsem plný dojmů a zážitků, zároveň mám v hlavě řadu věcí, které je ještě potřeba dodělat, ale podle mého hlubokého vnitřního pocitu proběhla konference bez problémů a k mé spokojenosti,“ řekl těsně po jejím skončení Šafář, který je předsedou Asociace psychologů sportu ČR.

„Je pro mě inspirující, co říká Tomáš Gurský, byl jedním z mých vzorů, když jsem jako sportovní psycholog začínal. Zaujal mě také Pavel Kolář se svým pohledem na záležitosti, které jsou nenápadné a zdánlivě se sportu netýkají, ale jejich přesah do sportovní psychologie je obrovský. Příjemným překvapením byl Karel Knap, který tvrdil, že sem nepatří, ale jeho myšlenky rezonovaly jistě nejen mnou,“ dodal Šafář na adresu řečníků. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.