Projela Indii, chce rozdávat smích

Lucie Lauermanová (uprostřed) obdržela od manželů Katariových certifikát lektora jógy smíchu.
Foto: archiv LL
neděle 15. září 2013, 09:13 - Text: Martin Višňa

Měsíc a půl strávila v létě v Indii doktorandka Lucie Lauermanová z fakulty tělesné kultury. V druhé nejlidnatější zemi světa se věnovala studiu jógy smíchu, mimo jiné se setkala i s jejím zakladatelem Madanem Katariou.

„Výprava byla neskutečně inspirativní. Setkání s doktorem Katariou mě nabilo a utvrdilo ve smysluplnosti celého tématu. V závěru cesty jsem absolvovala jím vedený intenzivní týdenní kurz. Získané poznatky mi pomohly utřídit si metodiku, základní principy a posunuly mě k dalším možnostem, jak s jógou smíchu pracovat,“ uvedla usměvavá doktorandka.

Indii samozřejmě poznala nejen jako studentka, ale i jako cestovatelka. „Je to země plná barev a lidí, vůní, hor a moří, much a krav.  Země krásně drsná. Nasála jsem jí duší i tělem, každou buňkou. Jinak to ani nejde, pokud je člověk otevřený uvnitř a chce poznat, co tamní jedí, jak žijí, pro co žijí,“ vzpomíná Lauermanová na studijní pobyt.

Pestrost země přitom viděla v téměř celé její šíři, během poznávání tamních klubů smíchu projela indický subkontinent od jihu na sever. Nabyté zkušenosti by nyní chtěla zužitkovat doma.

„Ráda bych do roka založila v Olomouci klub smíchu, připravila semináře pro instruktory jógy smíchu, začala toto odvětví praktikovat v domovech důchodců a v neposlední řadě pokračovala ve výzkumu dopadů jógy smíchu na kvalitu života u jedinců s tělesným postižením. Je úžasné vidět, jak ve více než šedesáti zemích světa tento systém funguje a dává lidem radost a hlavně novou možnost, jak se smát bez důvodu. Vždyť už naše babičky říkávaly, že smích léčí,“ nastínila doktorandka své plány.

Smíchem se Lucie Lauermanová zabývá dlouhodobě, její magisterská diplomová práce vloni byla oceněna rektorem univerzity Miroslavem Mašláněm.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.