Proděkan si vyzkoušel pád z velocipedu

Josef Zimovčák na fakultě tělesné kultury.
Fotogalerie: Martin Višňa
čtvrtek 12. listopadu 2015, 11:08 - Text: Martin Višňa

Na fakultě tělesné kultury bylo veselo. Se svým historickým vysokým kolem sem zavítal několikanásobný mistr světa v jízdě na velocipedu Josef Zimovčák, aby povyprávěl o svých zážitcích a projektu Na kole dětem. Jako jeden z kmotrů pak pokřtil publikaci o pohybových aktivitách v dětské onkologii.

Už od samotného počátku bylo jasné, že během Zimovčákovy přednášky nebude v téměř zaplněné aule fakulty nuda. „Při jednom pádu na Tour de France jsem přišel o osm zubů. Mám falešné a mírně šišlám. Při dalším pádu jsem si poranil očnici a jedno oko mi tak přestalo chodit tam, kde má. Takže šilhám. A někdy i koktám,“ uvedl se velocipedista.

Následoval výčet zranění, který za dvaadvacet let ježdění na vysokém kole není zrovna krátký. Dvakrát zlomený nos, dvakrát čelist, zmíněné zuby a oko, šestkrát zlomená ruka, jedenáct žeber... Otázka proděkana Martina Kudláčka, který byl vyzván, aby si jízdu na velocipedu vyzkoušel, byla pochopitelná: „Nemáte aspoň chránič na zuby?“

Tour de France je nepřekonatelná

Během několika málo momentů již proděkan letěl přes řídítka ke koberci. Zimovčák nechal publikum hlasovat, vyhrála varianta spadnout. „Z pádu jsem měl obavy, ale zvládli jsme to. Padalo se mi zběsile, ale bezpečně,“ řekl k řízenému pádu z kola proděkan, který si během přednášky aspoň na chvíli odpočinul od pracovních starostí.

Pádům byla věnována i část prezentovaných fotografií, působivé byly obrázky z horských etap Tour de France. „La Vuelta nebo Giro d’Italia jsou sice také světové závody, ale Tour de France je svým pojetím někde jinde. Velká část závodu se jede v nádherné krajině, atmosféra tam je nepřekonatelná, lidi po trase fandí, křičí nadšením. Je to moc zážitků,“ komentoval Zimovčák.

Na kole dětem

Největším vítězstvím kariéry je pro velocipedistu projekt Na kole dětem. „Co jsem investoval do té své řekněme známky, to se mi daří v projektu uplatňovat. Křižuji na vysokém kole republiku, se mnou jede peloton a získáváme peníze na rekondiční pobyty pro děti po onkologické léčbě. Letos se k nám přidalo přes šest tisíc cyklistů, získali jsme asi 1,5 milionu korun, za šest let dohromady kolem pěti milionů. A to i díky vám tady, kteří na ty pobyty jezdíte a pro děti připravujete programy. Děláte to dobře,“ poděkoval studentům a zaměstnancům katedry aplikovaných pohybových aktivit Zimovčák.

To už přednáška spěla ke svému vrcholu – křtu publikace Pohybové aktivity v dětské onkologii, která na zmíněné katedře vznikla. Její hlavní autor Tomáš Vyhlídal si poté, co Josef Zimovčák a Martin Kudláček jeden výtisk polili šampaňským, přál jediné: aby kniha byla potřeba co nejméně. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.